ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής 7 Μαρτίου: Σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων απευθείας από Τουρκία στην Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής 7 Μαρτίου: Σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων απευθείας από Τουρκία στην Ευρώπη

Την ανάγκη να διευκρινιστούν στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία τονίζει σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τόπο EUObserver, ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, ενώ κάνει λόγο για μια ευρύτερη «επανεκκίνηση» των σχέσεων των δύο μερών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο Τούρκος πρέσβης σημειώνει ότι η μείωση των διελεύσεων προς την Ελλάδα / Ευρώπη μέσω Τουρκίας βάσει του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας - μείωση για την οποία αναφέρει ότι δεν οφείλεται μόνο στις καιρικές συνθήκες - σχετίζεται άμεσα με την έναρξη της διαδικασίας επανεγκαταστάσεων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. «Αν [οι πρόσφυγες] γνωρίζουν ότι μπορούν μετακινηθούν προς την ΕΕ σε τακτική βάση, έχουν κίνητρο να αποφύγουν τη δύσκολη διαδρομή, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των αριθμών όσων περνούν προς την Ελλάδα», δηλώνει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι οι συνομιλίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που είναι πρόθυμα να δεχθούν μέσω του σχεδίου μετεγκαταστάσεων, αναφέρει εν συνεχεία το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον Γενέλ, τίθενται ζητήματα επιλεξιμότητας, καθώς το σχέδιο «θα αφορά σε πρόσφυγες από τους καταυλισμούς ή εκτός αυτών; Έχουμε περίπου 270.000 πρόσφυγες σε καταυλισμούς και 2,4 εκατ. διάσπαρτους στη χώρα. Πώς θα γίνει η επιλογή; Θα έχουν προτεραιότητα οι οικογένειες όσων βρίσκονται ήδη στην ΕΕ;»

Ο ίδιος αναφέρει περαιτέρω ότι η προσφυγική κρίση έχει δράσει ευεργετικά στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, οι οποίες έχουν «επανεκκινήσει». «Κατά τα τελευταία 10 χρόνια... η ΕΕ μας είχε ξεχάσει, μας είχε βάλει στο περιθώριο. Ξαφνικά μας θυμήθηκε. Η ειρωνεία είναι ότι τώρα πρέπει να βοηθήσουμε την ΕΕ να διατηρήσει την ενότητά της...

Είμαστε εκ νέου μια χώρα με πραγματική υποψηφιότητα ένταξης», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας επίσης ότι αν η ΕΕ εκπληρώσει τις υποσχέσεις της ως προς το διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τότε η Τουρκία θα γίνει πιο ανοικτή σε φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. «Εάν η ΕΕ θέλει να ανακτήσει την επιρροή που έχασε, τότε πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή, οι θέσεις της ΕΕ δεν έχουν καμία επιρροή. Αλλά αν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, τότε οι θέσεις της ΕΕ θα έχουν περισσότερο βάρος», αναφέρει.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ