ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Τουρκίας προς ΕΕ για νέες κυρώσεις: Εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά

Οργή Τουρκίας προς ΕΕ για νέες κυρώσεις: Εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά
Το πλοίο Cirkin, το οποίο ανήκει στην τουρκική εταιρεία Avrasya Shipping, ενεπλάκη στο θερμό επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα στη Μεσόγειο τον Ιούνιο.

Η Τουρκία υποστήριξε σήμερα πως οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος μιας τουρκικής εταιρείας, η οποία κατηγορείται ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, κάνουν φανερά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και τη μεροληπτική στάση της ΕΕ.

Η ΕΕ «πάγωσε» χθες, Δευτέρα, τα περιουσιακά στοιχεία της Avrasya Shipping, της οποίας το φορτηγό πλοίο Cirkin ενεπλάκη τον Ιούνιο σε ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία, αμφότερων χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ έχει κατηγορήσει την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε το πλοίο για να μεταφέρει λαθραία όπλα στη Λιβύη. Η Άγκυρα αρνείται την κατηγορία του λαθρεμπορίου όπλων και υποστηρίζει πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η Επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ ανταμείβει τον Χαφτάρ και τιμωρεί την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Λιβυκή Κυβέρνηση», υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που έχει την έδρα της στην Τρίπολη. Ωστόσο η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος της νότιας Λιβύης ελέγχονται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι παραβλέπονται αυτές οι χώρες και εταιρείες, αρχίζοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έστειλαν όπλα από ξηράς και αέρος στον πραξικοπηματία Χαφτάρ παραβιάζοντας τις αποφάσεις (του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών), ενώ η υποστήριξη που προσφέρθηκε στη νόμιμη κυβέρνηση ... θεωρείται παραβίαση του εμπάργκο, είναι μια σαφής ένδειξη ότι η ΕΕ ... μεροληπτεί», υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθουν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, το να λαμβάνεται μια τόσο λαθεμένη απόφαση είναι εξαιρετικά λυπηρό», δηλώνει ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Avrasya Shipping.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ