ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν κατά Τραμπ για κορωνοϊό: Φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων

Μπάιντεν κατά Τραμπ για κορωνοϊό: Φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων
AP Photo/Carolyn Kaster

Πυρά κατά του αντιπάλου του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν για τον τρόπο που η κυβέρνηση Τραμπ και ο ίδιος προσωπικά χειρίστηκαν την πανδημία του κορωνοϊού.  

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος «πάγωσε» όταν ήρθε αντιμέτωπος με την τρομακτική πρόκληση της υγειονομικής κρίσης.

Με τους θανάτους από την COVID-19 στις ΗΠΑ να προσεγγίζουν τους 200.000, ο Μπάιντεν τόνισε, στη διάρκεια μιας στάσης της προεκλογικής του εκστρατείας στο Ουισκόνσιν, ότι ο Τραμπ φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων αναφορικά με το επίπεδο προεδρικής ηγεσίας που απαιτείται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει. Πάγωσε. Απέτυχε να δράσει. Πανικοβλήθηκε», δήλωσε ο Μπάιντεν στους εργαζόμενους μιας βιομηχανίας αλουμινίου στην κομητεία του Μανίτοβοκ στο Ουισκόνσιν, νοτίως του Γκριν Μπέι.

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πραγματοποιεί εκδηλώσεις στο Οχάιο, ενώ οι μεσοδυτικές πολιτείες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο προεκλογικών εκστρατειών, με τον Μπάιντεν να διεκδικεί τις αμερικανικές πολιτείες που υποστήριξαν τον Τραμπ το 2016.

Νέα έρευνα κατά Τραμπ;

Κι ενώ η προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Γενικός Εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να έχει τα στοιχεία για να δρομολογήσει έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και των επιχειρήσεών του για φορολογική απάτη, ενώ προσπαθεί να πείσει ένα ομοσπονδιακό εφετείο να του επιτρέψει να λάβει τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Οι δικηγόροι του γενικού εισαγγελέα στο Μανχάταν διατύπωσαν τον ισχυρισμό αυτόν κατά την κατάθεση δικαστικών εγγράφων στο 2ο Εφετείο του Μανχάταν, τέσσερις ημέρες πριν το δικαστήριο εξετάσει το αίτημα του Τραμπ για την παρεμπόδιση της εφαρμογής μιας κλήσης του 2019 προς τη λογιστική του εταιρεία Mazars USA για την παράδοση των φορολογικών δηλώσεών του.

Οι ίδιοι δικηγόροι δήλωσαν ότι ο «όγκος» των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί δημοσίως σχετικά με παραβάσεις αναφορικά με τον Τραμπ και τις επιχειρήσεις του, περιλαμβανομένων εσφαλμένων δηλώσεων για επιχειρηματικές ιδιοκτησίες, μπορούν να δικαιολογήσουν την έρευνα ενός σώματος ενόρκων για φορολογική απάτη, ασφαλιστική απάτη, αλλά και παραποίηση εταιρικών αρχείων.

Ο Βανς είχε προηγούμενα δηλώσει ότι η κλήση του συνδέονταν με πιθανή ασφαλιστική και τραπεζική απάτη.

Από την πλευρά του, ο Τζέι Σέκαλοου, δικηγόρος του Τραμπ, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση των δικαστικών εγγράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ