ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επιπλέον ποινή φυλάκισης ενός έτους σε Κούρδισσα βουλευτή επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν

Τουρκία: Επιπλέον ποινή φυλάκισης ενός έτους σε Κούρδισσα βουλευτή επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Lefteris Pitarakis

Μια Κούρδισσα πρώην βουλευτής που κρατείται στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας καταδικάστηκε σε επιπλέον ποινή φυλάκισης επειδή προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν δύο από τους δικηγόρους της.

Η Σεμπαχάτ Τουντσέλ καταδικάστηκε σε 11 μήνες και 20 ημέρες φυλάκιση επειδή χαρακτήρισε τον Ερντογάν εχθρό των Κούρδων και των γυναικών σε ομιλία της το 2016, σχόλια τα οποία μία από τους δικηγόρους της επεσήμανε ότι αποτελούν νόμιμη κριτική ενός πολιτικού αντιπάλου.

«Η κατηγορούμενη δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι εχθρός των γυναικών και των Κούρδων», δήλωσε η δικηγόρος Σιβάν Τσεμίλ Οζέν. Οι δηλώσεις της αυτές αποτελούν «κριτική ενός πολιτικού αντιπάλου, κάτι που είναι εντός των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η Τουντσέλ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικρίνει έναν πολιτικό της αντίπαλο. Σύμφωνα με την ίδια, οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια απόπειρα «να παρεμποδιστεί η ελευθερία και η σκέψη, η έκφραση και η οργάνωση, κυρίως η ελευθερία άσκησης πολιτικής».

Η Τουντσέλ είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Πέρυσι είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο είναι εκτός νόμου στην Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Η κατηγορία της προσβολής του προέδρου επισύρει ποινή έως και τεσσάρων ετών φυλάκιση στην Τουρκία. Αυτές οι υποθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 30% το 2019, με 26.115 ανθρώπους να ερευνώνται. Από αυτούς περίπου 5.000 είναι αντιμέτωποι με δίκες και 2.462 έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ