ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Σνόουντεν με κυβέρνηση ΗΠΑ για εκχώρηση μέρους των κερδών από τις αποκαλύψεις

Συμφωνία Σνόουντεν με κυβέρνηση ΗΠΑ για εκχώρηση μέρους των κερδών από τις αποκαλύψεις
AP Photo/Armando Franca

Να παραχωρήσει πέντε εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα των βιβλίων και των ομιλιών του στην αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CΙΑ, ο οποίος το 2013 διέρρευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις, δημοσίευσε πέρυσι το βιβλίο του «Permanent Record» χωρίς κυβερνητική έγκριση, κατά παράβαση του συμβολαίου που είχε υπογράψει με τη CIA και την NAS.

Στο δικαστικό έγγραφο αποτυπώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ενός ομοσπονδιακού δικαστή και του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει ο Σνόουντεν.

Μέχρι στιγμής πάντως ο δικαστής δεν έχει εγκρίνει το κατασχετήριο.

Η υπόθεση αντιπροσωπεύει έναν από τους ελάχιστους τρόπους με τον οποίο καταφέρει η αμερικανική κυβέρνηση να «παγιδεύει» πρώην συνεργάτες της, οι οποίοι είναι υπόλογοι για παράνομες διαρροές.

Με ανάλογο τρόπο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικεί μερίδιο από τα κέρδη του βιβλίου που εξέδωσε, νωρίτερα φέτος, ο Τζον Μπόλτον. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ έγραψε ένα διόλου κολακευτικό βιβλίο για τον πρόεδρο Τραμπ.

Και αυτή η δικαστική υπόθεση είναι σε εξέλιξη, ενώ ο Μπόλτον αμφισβητεί τις κατηγορίες της κυβέρνησης.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Ρωσία, μόνο αυτό τον μήνα έβαλε στον λογαριασμό του περίπου 4,2 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις και τα δικαιώματα του βιβλίου του.

Επιπλέον, πραγματοποίησε 56 ομιλίες επί πληρωμή, κατά τις οποίες προχώρησε σε αποκαλύψεις με τις οποίες αθέτησε το συμβόλαιο εχεμύθειάς του με την κυβέρνηση.
Συνολικά, εκτιμάται ότι ο Σνόουντεν έχει βγάλει περίπου 1,3 εκατομμύρια από τις ομιλίες του, με την κάθε μία να αποτιμάται περί τα 18.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας του Σνόουντεν με τη διοίκηση Τραμπ, τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε καταπίστευμα.

Edward Snowden agrees to give up more than $5 million from book and speeches, by Katelyn Polantz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ