ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Βρετανία: Αύξηση νεκρών και κρουσμάτων – Νέα μέτρα από Τζόνσον

Κορωνοϊός – Βρετανία: Αύξηση νεκρών και κρουσμάτων – Νέα μέτρα από Τζόνσον
(AP Photo/Matt Dunham)

Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, μετά τις 14 Ιουλίου, κατέγραψαν σήμερα, Τρίτη, οι βρετανικές κυβερνητικές αρχές. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μια νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων σε μια προσπάθεια περιορισμού ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα, 37 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο εντός 28 ημερών από τη διάγνωσή τους με τον κορωνοϊό.

Χθες είχαν ανακοινωθεί 11 θάνατοι.

Παράλληλα καταγράφηκαν 4.926 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύγκριση με τα 4.368 χθες.

Νέα αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Στις 22:00 θα κλείνουν στο εξής παμπ, μπαρ και εστιατόρια στην Αγγλία προκειμένου να συγκρατηθεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, που «σαρώνει» τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύονται οι όρθιοι στους διάφορους χώρους ενώ στους ίδιους περιορισμούς υπόκειται και οι χώροι φιλοξενίας εκδηλώσεων.

Από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν ανοικτά ωστόσο το «πίσω στη δουλειά», που είχε ανακοινώσει μόλις λίγες εβδομάδες πριν, αντικαθίσταται με το «δουλειά από το σπίτι», όταν αυτό είναι εφικτό.

Ο Τζόνσον επεσήμανε ότι τα μέτρα «θα αποδώσουν μόνο αν οι πολίτες συμμορφωθούν» ενώ προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, όσοι εντοπιστούν να μην φορούν μάσκα ή να «σπάνε» τον κανόνα των έξι ανά συνάθροιση καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 200 λιρών, αντί για 11 που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ όσοι οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν το μέτρο της καραντίνας κινδυνεύουν με πρόστιμο 10.000 λιρών.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να ελέγξουμε την επανεμφάνιση των κρουσμάτων και να προστατεύσουμε το NHS», το εθνικό σύστημα υγείας, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Κατά το διάγγελμά του, ο Τζόνσον δεν απέκλεισε αυστηροποίηση των μέτρων, αν δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα.

Νέο εθνικό lockdown;

Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει τεράστια αύξηση του αριθμού θανάτων από covid-19 αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί άμεσα, προειδοποίησαν ο Κρις Ουίτι επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης και ο Πάτρικ Βάλανς επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος.

Ήδη στη χώρα καταγράφεται ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών από κορωνοϊό στην Ευρώπη και ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Ο Γκόουβ διευκρίνισε ωστόσο ότι πολλές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι, για παράδειγμα στον μεταποιητικό τομέα, το λιανεμπόριο ή τις κατασκευές.

«Προφανώς πρέπει να ισορροπήσουμε την ανάγκη οι άνθρωποι να εξακολουθήσουν να εργάζονται και το όντως κρίσιμο ζήτημα να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο και να ωφελούνται από την εκπαίδευση, με την λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουμε τον ιό. Γι’ αυτό τον λόγο αν μπορούμε να περιορίσουμε (…) τις κοινωνικές επαφές, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

«Ξεκινά το δεύτερο κλείσιμο», είναι ο τίτλος της Daily Telegraph, ενώ η Daily Mail αναφέρει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στην όπισθεν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ