ΚΟΣΜΟΣ

Οργή και πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στις διαδηλώσεις για το θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ

Οργή και πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στις διαδηλώσεις για το θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ
AP Photo/John Minchillo

Ταραχές έχουν ξεσπάσει στην πόλη Λούιβιλ, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, μετά την απόφαση των Αρχών να μην ασκηθεί δίωξη για δολοφονία σε βάρος των αστυνομικών οι οποίοι συμμετείχαν στην έφοδο που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μέσα στο σπίτι της μια νεαρή Αφροαμερικανίδα, η Μπριόνα Τέιλορ, τον Μάρτιο.

Το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστική διαδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια.

Οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με τη συνδρομή του FBI, καθώς τα επεισόδια πήγαν γρήγορα διαστάσεις.

H αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες και ο ύποπτος προσήχθη.

«Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες. Διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο για να τους προσφερθούν φροντίδες», διευκρίνισε ο μεταβατικός αρχηγός της αστυνομίας της Λούιβιλ, ο Ρόμπερτ Σρούντερ, διευκρινίζοντας πως η κατάστασή τους είναι σταθερή και ότι δεν απειλείται η ζωή τους.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε πολλές ακόμη πόλεις των ΗΠΑ, ενώ στο Σικάγο ιερέας έγραψε το όνομα της Μπριόνα στον δρόμο με κόκκινη μπογιά.

Η Μπριόνα Τέιλορ, μια νοσοκόμα ηλικίας 26 ετών, βρισκόταν στο σπίτι της με τον σύντροφό της όταν τρεις αστυνομικοί, χωρίς καμία προειδοποίηση, εισέβαλαν σε αυτό.

Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναζητούσαν εσφαλμένα έναν ύποπτο που δεν διέμενε πλέον στο κτήριο και είχε ήδη συλληφθεί. Πυροβόλησαν τη γυναίκα τουλάχιστον 8 φορές, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Ο θάνατος της 26χρονης δεν προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στην αρχή, ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο στο πλαίσιο των μεγάλων αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του όταν λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του στη Μινεάπολη, στα τέλη Μαΐου.

Μετά τη χθεσινή απόφαση, ο Μπρετ Χάνκισον, ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, κατηγορείται για απρόκλητη έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ενός άλλου ανθρώπου, μια κατηγορία κατώτερη εκείνης της ανθρωποκτονίας. Απολύθηκε από την αστυνομία τον Ιούνιο.

Ο Μπρετ Χάνκισον θα τεθεί υπό κράτηση, ενώ η εγγύησή του ορίστηκε στα 15.000 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ