ΚΟΣΜΟΣ

Βραβεία Νόμπελ: Πέντε φετινοί νικητές θα λάβουν επιπλέον 110.000 δολάρια

Βραβεία Νόμπελ: Πέντε φετινοί νικητές θα λάβουν επιπλέον 110.000 δολάρια
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Patrick Semansky

Οι νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ θα λάβουν επιπλέον ένα εκατ. σουηδικές κορώνες (110.000 δολάρια), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιδρύματος που είναι αρμόδιος για την απονομή τους.

Οι νικητές από τα πιο προβεβλημένα πέντε βραβεία (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Φυσιολογίας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης) στον κόσμο θα λάβουν φέτος επιπλέον 1 εκατ. σουηδικές κορώνες (110.000 δολάρια), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για την απονομή τους.

Το χρηματικό έπαθλο θα αυξηθεί στα 10 εκατ. σουηδικές κορώνες φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dagens Industri.

«Η απόφαση ελήφθη λόγω του γεγονότος ότι τα κόστη και το κεφάλαιό μας είναι σε σταθερή σχέση με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ Λαρς Χάικενστεν στην εφημερίδα.

Ο εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ άφησε περίπου 31 εκατ. Κορώνες, περίπου 1,8 δισεκ. κορώνες σε σημερινά χρήματα σύμφωνα με το Ίδρυμα, για τη χρηματοδότηση των βραβείων, τα οποία απονέμονται από το 1901.

Το χρηματικό έπαθλο έχει διαφοροποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, ξεκινώντας από τις 150.000 σουηδικές κορώνες και φθάνοντας το ένα εκατομμύριο το 1981. Η αξία του αυξήθηκε σημαντικά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, φθάνοντας τα 9 εκατ. σουηδικές κορώνες το 2000 και τα 10 εκατομμύρια ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 έπληξε τις επενδύσεις του Ιδρύματος και τότε επιστρατεύθηκε ο Χάικενστεν, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, για να επαναφέρει την τάξη στα οικονομικά του ιδρύματος.

Το χρηματικό έπαθλο μειώθηκε στα 8 εκατ. σουηδικές κορώνες το 2012 και αυξήθηκε πάλι στα 9 εκατ. το 2017.

Ο Χάικενστεν, που αποχωρεί από τη θέση του στα τέλη του έτους για να αντικατασταθεί από τον πρώην Νορβηγό Εξωτερικών Βίνταρ Χέλγκεσεν, δήλωσε ότι «το ίδρυμα θα συνεχίσει να αυξάνει περιστασιακά το ποσό του χρηματικού επάθλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ