ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου σε Πελόζι: Θα μάθετε να σέβεστε τη βούληση του τουρκικού έθνους

Τσαβούσογλου σε Πελόζι: Θα μάθετε να σέβεστε τη βούληση του τουρκικού έθνους
AP Photo/Marco Ugarte

Με σκληρά λόγια απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία κατέταξε την Τουρκία ανάμεσα στις «μη δημοκρατικές χώρες στον κόσμο».

Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε την κ. Πελόζι «υπόδειγμα αμάθειας» και υποστήριξε πως η ανάδειξή της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι «ανησυχητική για την αμερικανική δημοκρατία».

«Θα μάθετε να σέβεστε τη βούληση του τουρκικού έθνους» είπε, εμφανώς ενοχλημένος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αναφερόμενη στη διαδικασία μετάβασης από τον Ντόναλντ Τραμπ σε ένα νέο πιθανό πρόεδρο, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αντιδράσει με αρνητικούς τρόπους, όπως κάνουν άλλοι ηγέτες μη δημοκρατικών χωρών, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιθυμούμε μια ειρηνική μετάβαση. Είναι πολύ λυπηρό που θα πρέπει να θέσω αυτήν την ερώτηση, αλλά εάν ο Τραμπ χάσει, θα αρνιόταν να δεσμευτεί στο να υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση;» διερωτήθηκε η κ. Πελόζι.

Και συμπλήρωσε: «Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Επειδή (σ.σ. ο Ντόναλντ Τραμπ) υποβαθμίζει πάντα την κυβέρνηση. Αλλά εμπιστεύομαι τον αμερικανικό λαό και ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε Βόρεια Κορέα, ούτε Σαουδική Αραβία.

«Ξέρουμε ποιους θαυμάζετε: Τον Πούτιν, τον Κιμ Γιονγκ, τον Ερντογάν… Δεν είστε στην Τουρκία, δεν είστε στη βόρεια Κορέα, δεν είστε στη Ρωσία, δεν είστε στη Σαουδική Αραβία. Κύριε πρόεδρε, είστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αυτή είναι μια χώρα της δημοκρατίας. Γιατί δεν προσπαθείτε να τηρήσετε τον όρκο σας σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ