ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία της "Σούπερ Τρίτης" - Χρίζουν φαβορί σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία της "Σούπερ Τρίτης" - Χρίζουν φαβορί σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς
REUTERS/Randall Hill

Με την πολιτεία της Βιρτζίνια άνοιξαν και επίσημα οι κάλπες των ψηφοφοριών της Σούπερ Τρίτης στην Αμερική που θεωρούντο καταλυτικής σημασίας για την τελική έκβαση της προεκλογικής εκστρατείας τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να διατηρεί προβάδισμα καθώς υπερέχει στην κοινότητα των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων ενώ και στους Ρεπουμπλικανούς ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να προηγείται σε όλες σχεδόν τις πολιτείες που ψηφίζουν έναντι των Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο.

Το μεγαλύτερο «έπαθλο» για την Σούπερ Τρίτη αποτελεί το Τέξας, που θα στείλει 251 Δημοκρατικούς και 155 Ρεπουμπλικανικούς εκλέκτορες στις εθνικές αντιπροσωπείες.

Προκριματικές εκλογές και για τα δύο κόμματα θα πραγματοποιηθούν στην Αλαμπάμα, το Άρκανσο, το Κολοράντο, τη Τζόρτζια, τη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, την Οκλαχόμα, το Τενεσί, το Τέξας, το Βερμόντ και τη Βιρτζίνια.

Στην Αλάσκα και το Γουαϊόμινγκ θα γίνει προκριματική διαδικασία μόνο για τους Ρεπουμπλικάνους και στην Αμερικανική Σαμόα μόνο για τους Δημοκρατικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Βιρτζίνια, την Τζόρτζια και την Οκλαχόμα ενώ θεωρείται βέβαιο πως οι αντίπαλοί του θα πρέπει να σημειώσουν «άλμα» για να παραμείνουν στην κούρσα.

Ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ θα πρέπει να πάρει το μεγαλύτερο μέρος των εκλεκτόρων (από το σύνολο των 155) για να παραμείνει στην κούρσα ενώ για τον Μάρκ Ρούμπιο είναι σαφές πως αν δεν τα πάει καλά θα παραιτηθεί.

ψηφος

REUTERS/Chris Keane

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του Μπέρνι Σάντερς σε Τζόρτζια και Τέξας.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι σε νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας από το ORC για λογαριασμό του CNN, και οι δυο Δημοκρατικοί υποψήφιοι εύκολα υπερτερούν του Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση μιας υποθετικής μεταξύ τους μάχης για την προεδρία.

Ειδικότερα, η Χίλαρι προηγείται του μεγιστάνα με 52% έναντι 44% ενώ ο Μπέρνι Σάντερς με 55% έναντι 43%.

Ενδεικτικό του πόσο η εκστρατεία του Τραμπ έχει διχάσει το κόμμα του είναι πλέον το γεγονός ότι αρκετά σημαίνοντα στελέχη όπως ο Μιτ Ρόμνι που είχε αναμετρηθεί με τον Ομπάμα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές τονίζουν ότι δεν θα στηρίξουν τον δισεκατομμυριούχο στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο ακόμη κι αν πάρει το χρίσμα.

τραμπ

REUTERS/ Philip Sears

ΔΗΜΟΦΙΛΗ