ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Ομολόγησε την επίθεση ο 18χρονος δράστης από το Πακιστάν

Charlie Hebdo: Ομολόγησε την επίθεση ο 18χρονος δράστης από το Πακιστάν
(AP Photo/Thibault Camus)

Ομολόγησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης έξω από τα πρώην γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι

Ο άνδρας είπε στις Αρχές πως είναι 18 ετών και πως γεννήθηκε στο Πακιστάν.

«Ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη του, την οποία συνδέει με την αναδημοσίευση σατιρικών σκιτσών (σ.σ. του προφήτη Μωάμεθ από τη Charlie Hebdo) κάτι το οποίο δεν ανέχθηκε» φέρεται να είπε πηγή κοντά στις έρευνες των γαλλικών Αρχών.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο 18χρονος είχε φτάσει στη Γαλλία πριν από περίπου τρία χρόνια και από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ο βασικός ύποπτος της επίθεσης που άφησε πίσω της δύο σοβαρά τραυματίες -εργαζόμενους στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Premiers Lignes.

Και οι δύο τραυματίες χειρουργήθηκαν χθες το βράδυ και νοσηλεύονται σε διαφορετικά νοσοκομεία, είπε στο Franceinfo ο Λικ Ερμάν, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας παραγωγής, η οποία ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ για τη Charlie Hebdo.

«Τραυματίστηκαν σοβαρά στο πρόσωπο. Η επίθεση ήταν απίστευτα βίαιη», περιέγραψε ο Ερμάν.

«Ήθελε πραγματικά να σκοτώσει».

Σύμφωνα με το BBC, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε από χθες άλλα έξι άτομα, τα οποία κρατούνται και ανακρίνονται.

Ορισμένα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο 18χρονος ονομάζεται Αλί και είχε συλληφθεί και πριν από ένα μήνα έξω από την Όπερα της Βαστίλης, έχοντας στην κατοχή του ένα κατσαβίδι.

Ο 18χρονος φερόμενος ως δράστης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Το αιματηρό περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση από τις γαλλικές Αρχές, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανάν να δηλώνει:

«Ήταν εμφανώς μια πράξη ισλαμικής τρομοκρατίας».

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε «βολές» κατά της αστυνομίας, υποστηρίζοντας πως δεν εκτίμησε σωστά το επίπεδο κινδύνου στην περιοχή.

Ξύπνησαν μνήμες φρίκης και τρόμου

Η επίθεση το μεσημέρι της Παρασκευής στην οδό Nicolas Appert, έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, ξύπνησε μνήμες από τον Ιανουάριο του 2015, όταν εξτρεμιστές ισλαμιστές σκότωσαν 12 ανθρώπους με αφορμή τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό.

«Σκέφτηκα: ξανάρχισε», είπε η Σαντάλ, μια κάτοικος της περιοχής, όπου οι πληγές από την επίθεση του 2015 δεν έχουν κλείσει ακόμη. Η γυναίκα επιδιόρθωνε μια διαρροή στο σπίτι της, κοντά στη λεωφόρο Ρισάρ Λενουάρ, όταν άκουσε «να ουρλιάζουν οι σειρήνες».

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι ξανάρχισε. Γύρισα πέντε χρόνια πίσω», στις 7 Ιανουαρίου 2015. «Οι μνήμες επανέρχονται στην επιφάνεια. Ανάμεσα σ’ αυτό και στον κορωνοϊό, ζούμε στιγμές πραγματικά διόλου ωραίες», πρόσθεσε η Σαντάλ που είπε ότι αφότου ξεκίνησε η δίκη 14 προσώπων για την υπόθεση του Charlie Hebdo, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε ένα προαίσθημα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε.

Για την Ντενίζ Αμόν, συνταξιούχο που ζει επίσης πολλά χρόνια σε αυτή τη συνοικία, οι μνήμες επανήλθαν αλλά «δεν ήταν το ίδιο πράγμα, δεν ήταν τόσο άσχημο». Ωστόσο «σκέφτεσαι ότι βγαίνοντας έξω μπορεί πάντα να σου συμβεί κάτι», πρόσθεσε.

«Η συνοικία έχει ακόμη πληγές. Το να ξαναζούμε τέτοια πράγματα, εν μέσω της δίκης, είναι άσχημο», σχολίασε ο Φρεντ Ρολάτ.

Το μυαλό του πήγε αμέσως στην κόρη του, τη Μαργκό, που βρισκόταν στο σχολείο Αν Φρανκ, σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης.

Ο δήμος του Παρισιού τον ενημέρωσε μέσω γραπτού μηνύματος ότι, όπως και οι άλλοι μαθητές, θα παρέμενε σε αποκλεισμό μέσα στο σχολείο.

«Μας είπαν ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με κάποιους ανθρώπους που κρατούσαν μαχαίρι και να μείνουμε στην αυλή», αφηγήθηκε η Μαργκό. Μόλις έληξε ο αποκλεισμός, ο Φρεντ έτρεξε στο σχολείο για να την βρει.

«Αισθάνομαι σαν να ξαναζώ μια φρίκη. Αυτός ο εφιάλτης δεν τελειώνει ποτέ», είπε στο πρακτορείο Reuters ένας άλλος κάτοικος της περιοχής.

Μετά την επίθεση του 2015 το Charlie Hebdo μετακόμισε σε μυστική τοποθεσία. Ένας δημοσιογράφος του είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ