ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας - Στο σημείο ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας - Στο σημείο ο Ζελένσκι
(Kharkiv Regional State Administration via AP)

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής του μεταγωγικού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, όπου 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα τον μοναδικό επιζώντα της συντριβής.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε πρώτα το σημείο της συντριβής, κατόπιν πήγε για να δει από κοντά τον μοναδικό επιζώντα της αεροπορικής τραγωδίας, τον Βιάτσεσλαβ Ζολοτσέβκσι, έναν σπουδαστή 20 ετών, στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Χαρκόβου, σύμφωνα με τη φωτογραφία που ανήρτησε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Facebook, όπου διακρίνεται ο τραυματίας ξαπλωμένος στο κρεβάτι, έχοντας επιδέσμους στο κεφάλι και σε ένα χέρι.

Ο νεαρός άνδρας «ανέκτησε τις αισθήσεις του κοντά στο κουφάρι του An-26», έγραψε ο Ζελένσκι.

«Το αεροσκάφος καταστράφηκε, είχε ξεσπάσει φωτιά, επικρατούσε σκοτάδι και υπήρχαν παντού πτώματα. Κάποιος είχε τυλιχθεί στις φλόγες», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως ο Ζολοτσέβκσι επιχείρησε να τον σώσει, ενώ χαιρέτισε τον «ηρωισμό» του.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ζωή του 20χρονου επιζώντα δεν διατρέχει κίνδυνο.

Συνολικά, στο αεροσκάφος επέβαιναν 27 άνθρωποι, επτά μέλη του πληρώματος και 20 σπουδαστές της Σχολής Αεροπορίας του Χαρκόβου. Οι περισσότεροι σπουδαστές ήταν ηλικίας από 19-22 ετών.

«Είναι δύσκολο να βρει κανείς λέξεις για να εκφράσει την οδύνη αυτής της απώλειας», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πως μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστούν σύντομα τα αίτια του δυστυχήματος.

«Η Ουκρανία έχασε 26 από τους γιους της», έγραψε νωρίτερα σήμερα στο Facebook ο Ζελένσκι, κηρύσσοντας την 26η Σεπτεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

https://www.instagram.com/p/CFkdAh6hAEU
https://www.instagram.com/p/CFkhuYlhUqq

Το αεροσκάφος, ένα Antonov-26, συνετρίβη χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τσουχουίβ, κοντά στο Χάρκοβο.

Δύο σπουδαστές επέζησαν της τραγωδίας, όμως ο ένας εξ αυτών, σε «εξαιρετικά σοβαρή» κατάσταση, υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο δεύτερος τραυματίας έχει υποστεί διάσειση, όμως η ζωή του δεν κινδυνεύει, έγινε γνωστό από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

https://www.instagram.com/p/CFkdOQ2BuhQ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους προειδοποίησε για βλάβη σε έναν από τους κινητήρες επτά λεπτά πριν από τη συντριβή και ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση, αναφέρουν σε ένα δελτίου τύπου οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU).

Ο υπουργός Άμυνας Άντριι Ταράν είπε πως «το αεροσκάφος άγγιξε το έδαφος με την ουρά του», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων αεροσκαφών An-26, μετά την αεροπορική τραγωδία και εωσότου διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ