ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ιταλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown

Κορωνοϊός – Ιταλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown
(Mauro Scrobogna/LaPresse via AP)

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος -το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Κόντε- Νικόλα Τζινγκαρέτι, στην Ιταλία, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να συμβεί στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, ο Τζινγκαρέτι δήλωσε:

«Με ρωτάτε αν υπάρχει πιθανότητα να πάμε σε νέο lockdown; Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Αν δεν σεβαστούμε τους κανόνες, θα καταλήξουμε ακριβώς εκεί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επαναλαμβάνω συνεχώς ότι η διατήρησή της καθημερινότητάς μας, προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό στους κανόνες πρόληψης και ασφάλειας».

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 1.869 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 17 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες, διαγνώσθηκαν 1.912 κρούσματα, με 20 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, 45.600 πολίτες έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ 2.737 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και άλλοι 247 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα περισσότερα κρούσματα διαγνώσθηκαν στην περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, (274), στην Λομβαρδία (256) και στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης (219).

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας τονίζει ότι «εδώ και οκτώ εβδομάδες παρατηρείται μια αργή αλλά σταθερή επιδείνωση της κατάστασης, έστω και αν το συγκεκριμένο φαινόμενο, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι πιο περιορισμένο».

Οι ειδικοί, πάντως, προσθέτουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κανενός είδους εφησυχασμός και ότι δεν πρέπει να υιοθετηθούν συμπεριφορές και γεγονότα (επικίνδυνες συναθροίσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις) που εκτιμάται ότι θα έχουν βαρύτατες συνέπειες επί της υγείας των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ