ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Συνελήφθη 25χρονος που ισχυριζόταν ψευδώς ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους

Καναδάς: Συνελήφθη 25χρονος που ισχυριζόταν ψευδώς ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Wilson Ring

Ένας Καναδός που ισχυριζόταν ότι είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και ότι συμμετείχε σε τρομοκρατικές ενέργειες συνελήφθη και κατηγορείται ότι έσπειρε τον φόβο στη χώρα του, επινοώντας αυτή τη φανταστική ιστορία.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Σερόουζ Τσόουντρι αφορούν τις δηλώσεις που είχε κάνει κατ’ επανάληψη σε διάφορα μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Ο 25χρονος ισχυριζόταν ότι ταξίδεψε στη Συρία το 2016 για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες και εκτελέσεις. Στη συνέχεια, επέστρεψε στον Καναδά, όπου ζούσε ελεύθερος.

Μετά από μακρά έρευνα, ο Τσόουντρι, που κατοικεί στο Μπέρλινγκτον του Οντάριο, κατηγορείται για «υποδαύλιση φόβου» για τρομοκρατικές ενέργειες και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 16 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά (GRC).

«Οι φάρσες μπορεί να δημιουργήσουν αίσθημα φόβου στον πληθυσμό και να δώσουν την ψευδαίσθηση ότι οι Καναδοί απειλούνται, ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συνεπώς, η GRC αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα αυτούς τους ισχυρισμούς», είπε ο επιθεωρητής Κρίστοφερ ΝτεΓκέιλ.

Εκτός των άλλων, η ενασχόληση των αστυνομικών με τις ψευδολογίες του Τσόουντρι στερεί οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους «από άλλα σημαντικά θέματα».

Ο Τσόουντρι, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αμπού Χουζάιφα», υποστήριζε ότι ήταν μέλος της θρησκευτικής αστυνομίας του ΙΚ στη Συρία και, μεταξύ άλλων, πρωταγωνίστησε στο podcast «Χαλιφάτο» της εφημερίδας New York Times. Το 2018, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, μέλη της συντηρητικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να κυκλοφορεί ελεύθερος στο Τορόντο ένας άνθρωπος που λέει ότι διέπραξε τρομοκρατικές ενέργειες και ζήτησαν τη σύλληψή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ