ΚΟΣΜΟΣ

Σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ - ΝΑΤΟ: Να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις

Σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ - ΝΑΤΟ: Να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις
AP Photo/Olivier Matthys, File

Να βάλουν αμέσως τέλος στις συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ.

Οι δύο πλευρές «πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις», είπε ο Τζέιμς Απατουράι, ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Ζήτησε επίσης να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος. «Το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Ομάδα του Μινσκ, όπου συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συγκροτήθηκε το 1992 με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Νέος κύκλος αιματηρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Στις 7:10 το πρωί δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν εναντίον των Αρμενίων. Πηγές και των δύο πλευρών αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες από τις συγκρούσεις.

Το Μπακού ανακοίνωσε ότι κατέλαβε έξι χωριά που βρίσκονται στα σύνορα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Απελευθερώσαμε έξι χωριά, πέντε στο Φιζούλι, ένα στο Τζεμπράιλ».

Στη συνέχεια το Anadolu μετέδωσε ότι καταλήφθηκε ένα ακόμα χωριό.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της «γραμμής επαφής», μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα αζερινά στρατεύματα.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του είπε μεταξύ άλλων:

«Ο αζερινός στρατός μάχεται σήμερα στο έδαφός του, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητά του, καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό. Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη και θα νικήσουμε».

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, Hikmet Haciyev, είπε στο Al Jazeera ότι ο στόχος της επίθεσης χώρας του είναι η ανακατάληψη όλου του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν που ελέγχεται από τις αρμενικές δυνάμεις, δηλαδή της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το απόγευμα το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε κατάσταση πολέμου σε 12 περιφέρειες μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Μπακού και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Η αρμενική απάντηση

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κήρυξε γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο. Κάλεσε τον πληθυσμό να «είναι έτοιμος να υπερασπισθεί την ιερή πατρίδα. «Ας υποστηρίξουμε σθεναρά το κράτος μας, τον στρατό μας (...) και θα νικήσουμε. Ζήτω ο ένδοξος αρμενικός στρατός!», έγραψε στο Facebook.

Ο κ. Πασινιάν είπε ακόμα ότι:

«Το απολυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί».

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την «επίθεση της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν» και δήλωσε πως η αρμενική πλευρά θα δώσει την κατάλληλη στρατιωτική και πολιτική απάντηση. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αρμένιος ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι: «Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ