ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση της προέδρου της Κομισιόν για δημόσιες δηλώσεις της ζητά ο Ορμπάν

Παραίτηση της προέδρου της Κομισιόν για δημόσιες δηλώσεις της ζητά ο Ορμπάν
AP Photo/Czarek Sokolowski

Την παραίτηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, ζητά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, τις «υποτιμητικές δημόσιες δηλώσεις της» όπως τις χαρακτήρισε, που αφορούσαν την κατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα του.

Ο 57χρονος Όρμπαν έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με άλλους ηγέτες χωρών της ΕΕ λόγω της πολιτικής που ασκεί και στοχεύει στο να θέσει υπό μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο το δικαστικό και ακαδημαϊκό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης.

Επικριτές στην ΕΕ λένε ότι ο Όρμπαν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εθνών κρατών και των εθνοτικών πλειοψηφιών εις βάρος των γενικώς αποδεκτών κανόνων της πολιτικής συμπεριφοράς.

Ο Όρμπαν απέρριψε αυτές τις κατηγορίες σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

«Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, στην Ουγγαρία "οικοδομείται μια νοσηρή Δημοκρατία"», έγραψε ο Όρμπαν σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που δημοσιεύεται σήμερα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει τα σχόλια της Γιούροβα που επικαλείται ο Όρμπαν.

Η έκκληση του Ούγγρου πρωθυπουργού για καθαίρεση της Γιούροβα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις Αξίες και τη Διαφάνεια και την τήρηση του κράτους δικαίου, γίνεται την ώρα που η Ουγγαρία βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης από τον κορωνοϊό με αργότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς.

Ο ακροδεξιός Όρμπαν έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ομιλίες του για να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής της εθνικής υπερηφάνειας της χώρας του και της εθνικής της κυριαρχίας απέναντι στην ξένη καταπάτηση, περιλαμβανομένων των επιθέσεων από «γραφειοκράτες των Βρυξελλών».

Η ουγγρική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13,6% στο δεύτερο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση στην κεντρική Ευρώπη, ενώ ο πληθωρισμός για το 2020 βρίσκεται σε υψηλό οκταετίας και το φιορίνι είναι το νόμισμα με την χειρότερη επίδοση σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Οι εξασθενημένες προοπτικές της χώρας πιθανόν να σημάνουν την μεγαλύτερη απειλή για την δεκαετή εξουσία του Όρμπαν, ο οποίος θα δοκιμαστεί στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ