ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει το Πεντάγωνο τη μεταφορά της βάσης του Ιντζιρλίκ στη Σούδα

Διαψεύδει το Πεντάγωνο τη μεταφορά της βάσης του Ιντζιρλίκ στη Σούδα
AP Photo

Διαψεύδει το Πεντάγωνο τους ισχυρισμούς ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να μετεγκαταστήσει την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ στη Σούδα από την νότια Τουρκία.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί πυροδοτήθηκαν από την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, καθώς και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας έχει επιταχυνθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εξαιτίας αυτού, υποστηρίχθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην Κρήτη, όπου και θα γινόταν η αντικατάσταση της τουρκικής αεροπορικής βάσης.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς αυτούς, το Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι δεν σκοπεύει να μετεγκαταστήσει την βάση του Ιντζιρλίκ.

«Μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους στη στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ εδώ και δεκαετίες. Η συνεχιζόμενη παρουσία των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ καταδεικνύει τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, προ δύο εβδομάδων ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τόμας Κάμπελ, είχε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να τερματίσουν την παρουσία τους στο Ιντζιρλίκ, μετά τις δηλώσεις του γερουσιαστή Ρον Τζόνσον, ο οποίος είπε στην εφημερίδα Washington Examiner, ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους σε μια ναυτική βάση στην Κρήτη ως εναλλακτική λύση.

Η αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ στην επαρχία Αντάνα της Τουρκίας, μόλις 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας, αποτελεί στρατηγικό στοιχείο από την ίδρυσή της το 1954 καθώς έπαιξε σημαντικούς ρόλους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, του Πολέμου του Κόλπου 1990-1991 και την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ επιχείρηση Inherent Resolve με στόχο τα στοιχεία του Daesh στη Συρία και το Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ