ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ

Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ
Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah

Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ, σεϊχης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, σε ηλικία 91 ετών.

Ο εμίρης του Κουβέιτ ήταν επικεφαλής της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας του από το 2006, ενώ ηγήθηκε της εξωτερικής πολιτικής για 40 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου εισβολής του Σαντάμ Χουσείν.

«Με μεγάλη θλίψη και πόνο θρηνούμε (...) τον θάνατο του σεΐχη Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζάμπερ αλ-Σαμπάχ, εμίρη του Κουβέιτ», δήλωσε ο σεΐχης Άλι Τζάραχ αλ-Σαμπάχ, υπουργός αρμόδιος για βασιλικές υποθέσεις, σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Διάδοχός του έχει οριστεί ο αδελφός του, πρίγκιπας διάδοχος σεΐχης Νάουαφ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ.

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο

Τριήμερο πένθος κήρυξε από σήμερα η Αίγυπτος για τον θάνατο του Εμίρη του Κουβέιτ.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, επεσήμανε ότι η Αίγυπτος εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Εμίρη του Κουβέιτ. Και τόνισε: «Τα αραβικά και ισλαμικά έθνη έχασαν έναν μεγάλο ηγέτη μοναδικού διαμετρήματος, έπειτα από μία ζωή γεμάτη καλοσύνη και επιτεύγματα κατά την οποία υπηρέτησε τον λαό του και το αραβικό και ισλαμικό έθνος».

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε: «Η Αίγυπτος, σε αυτές τις οδυνηρές περιστάσεις, καταγράφει με μεγάλη ικανοποίηση και εκτίμηση την αδελφική στάση που κράτησε ο Εμίρης Αλ Σαμπάχ καθώς και το σημαντικό έργο του, που αποτέλεσε ορόσημο στην αναγέννηση του Κουβέιτ και των ισλαμικών και αραβικών εθνών. Ήταν ένας σοφός ηγέτης που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού του, του έθνους και ολόκληρης της ανθρωπότητας», τόνισε ο Μπάσαμ Ράντι, καταλήγοντας: «Οι ενέργειες και τα επιτεύγματά του θα παραμείνουν βαθιά χαραγμένα στη συνείδηση του κόσμου και θα τον κρατήσουν στη μνήμη μας ως πρότυπο ηγεσίας, γενναιοδωρίας και ευγένειας».

Τέλος, στη δήλωση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια εξ ονόματος του λαού και της κυβέρνησής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ