ΚΟΣΜΟΣ

Να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας θέλει η Ρωσία

Να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας θέλει η Ρωσία
Σεργκέι Λαβρόφ EPA/ LAURENT GILLIERON

Να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία ζητά η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να προμηθεύονται όπλα οι τζιχαντιστές.

«Μια ιδιαίτερη πρόκληση για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι να σταματήσει η Άγκυρα να προμηθεύει όπλα τους τζιχαντιστές, κάτι που συνεχίζει κατά την παύση πυρός, ως εκ τούτου τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία θα πρέπει να κλείσουν, καθώς από εκεί περνά το λαθρεμπόριο όπλων με την κάλυψη της ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ από τη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οπλισμός μεταφέρεται κρυφά στα κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία, με τελικό προορισμό τα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των συμμάχων του.

Η Ρωσία επανειλημμένα έχει κατηγορήσει την Άγκυρα-με την οποία δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις μετά την κατάρριψη ενός μαχητικού της-ότι προετοιμάζεται για ένοπλη παρέμβαση στο συριακό έδαφος.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, που δεν περιλαμβάνει ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους και των συμμάχων του, βρίσκεται σε ισχύ από το Σάββατο. «Δεν έχουν θέση οι τρομοκράτες και οι εξτρεμιστές στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Λαβρόφ μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ