ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Επικίνδυνες οι τουρκικές δηλώσεις για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Μακρόν: Επικίνδυνες οι τουρκικές δηλώσεις για το Ναγκόρνο -  Καραμπάχ
AP Photo

Επικίνδυνες χαρακτήρισε τις τουρκικές δηλώσεις για τις συρράξεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα συζητήσω με τον πρόεδρο Πούτιν σήμερα και, πιστεύω, με τον πρόεδρο Τραμπ αύριο, θέτοντας το θέμα, ανταλλάσσοντας ιδέες και προτείνοντας διέξοδο από την κρίση» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρίγα.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Μπακού τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στρατιωτικά.

Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως οποιαδήποτε επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν θα θεωρηθεί και επίθεση κατά της Τουρκίας.

«Έχω παρακολουθήσει τις πολιτικές δηλώσεις της Τουρκίας (σ.σ. που είναι υπέρ του Αζερμπαϊτζάν) τις οποίες θεωρώ απερίσκεπτες και επικίνδυνες» είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προειδοποίησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία κατά «των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των αμάχων τα οποία προστατεύονται βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ΕΔΑΔ ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ «να αποφύγουν να λάβουν κάθε μέτρο, κυρίως στρατιωτικές ενέργειες, που ενδέχεται να προκαλέσουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αμάχων».

Η αποσχιθείσα περιοχή του Ναγκόρνο- Καραμπάχ είναι εδώ και τέσσερις ημέρες θέατρο συγκρούσεων μεταξύ του δυνάμεών του, που στηρίζονται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς, οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 98 ανθρώπους, εκ των οποίων 81 μαχητές του θύλακα, και σε 17 αμάχους και από τις δύο πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ