ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση CNNi: Έξι στους δέκα θεωρούν τον Μπάιντεν νικητή της τηλεμαχίας

Δημοσκόπηση CNNi: Έξι στους δέκα θεωρούν τον Μπάιντεν νικητή της τηλεμαχίας
AP Photo / Patrick Semansky

Έξι στους δέκα Αμερικανούς που παρακολούθησαν την τηλεμαχία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν θεωρούν πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έκανε την καλύτερη εμφάνιση ενώ μόλις το 28% υποστηρίζει πως ο Τραμπ ήταν καλύτερος σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNNi.

Το ίδιο δείγμα ψηφοφόρων, σε ποσοστό 56%, είχε δηλώσει πριν από το ντιμπέιτ ότι περίμενε πως ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος, ενώ μόλις το 43% πίστευε περισσότερο στον Τραμπ.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι σχεδόν το ίδιο με το πρώτο ντιμπέιτ στις εκλογές του το 2016 μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον. Σε εκείνη τη δημοσκόπηση το 62% θεωρούσε πως η Κλίντον ήταν νικήτρια της τηλεμαχίας και ποσοστό 27% πίστευε πως ο Τραμπ ήταν ο νικητής.

Δείτε ολόκληρη της έρευνα του CNNi για την τηλεμαχία Τραμπ-Μπάιντεν

Στη δημοσκόπηση περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως οι απαντήσεις του Μπάιντεν ήταν πιο αληθινές από του Τραμπ (65% υπέρ του Μπάιντεν και 29% υπέρ του Τραμπ) και πως οι επιθέσεις του προς τον πρόεδρο ήταν περισσότερο δικαιολογημένες. Συνολικά, το 69% θεωρεί δίκαιες τις επιθέσεις στον Τραμπ, ενώ μόλις το 32% θεώρησε δίκαιες τις επιθέσεις του Τραμπ.

Η έρευνα ήταν σχεδιασμένη με τρόπο να είναι αντιπροσωπευτική των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν τη συζήτηση της Τρίτης. Δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των Αμερικανών.

Οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν τη συζήτηση θεωρούνται πιο πιστοί στα δύο κόμματα σε σχέση με τους Αμερικανούς στο σύνολό τους – μόνο το 36% θεωρήθηκε ανεξάρτητος ή χωρίς κομματική τοποθέτηση σε σύγκριση με περίπου 40% στο ευρύ κοινό και η ομάδα που παρακολούθησε τη συζήτηση ήταν περισσότερο υπέρ των Δημοκρατικών σε σχέση με μια τυπική έρευνα, στην οποία το 39% αναγνωρίζονται ως Δημοκρατικοί και 25% ως Ρεπουμπλικάνοι.

Πέρα από τη συνολική θετική εικόνα για την απόδοσή του, οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν τη συζήτηση σε μεγάλο βαθμό δήλωσαν ότι εμπιστεύτηκαν περισσότερο τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν, έναντι του νυν προέδρου σε σημαντικά θέματα που ετέθησαν, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών διακρίσεων (66% εμπιστεύονται τον Μπάιντεν έναντι 29% τον Τραμπ), την υγειονομική περίθαλψη (66% Μπάιντεν, 32% Τραμπ), την κρίση του κορωνοϊού (64% Μπάιντεν, 34% Τραμπ) και τις υποψηφιότητες για το Ανώτατο Δικαστήριο (54% Μπάιντεν, 43% Τραμπ).

Όσον αφορά την οικονομία, ωστόσο, οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν τη συζήτηση είναι σχεδόν ίσα μοιρασμένοι, με το 50% να λέει ότι προτιμούν τον Μπάιντεν και το 48% τον Τραμπ.

Συνολικά, το 63% που παρακολούθησε τη συζήτηση δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είχε το καλύτερο σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας (έναντι 30% του Τραμπ) και ότι φαινόταν να είναι ισχυρότερος ηγέτης (55% Μπάιντεν, 43% Τραμπ).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) δήλωσε ότι η συζήτηση της Τρίτης δεν θα επηρεάσει την επιλογή τους για πρόεδρο, ενώ όσον αφορά στη μειοψηφία που δήλωσε ότι επηρεάζεται η ψήφος της από τη συζήτηση, σε ποσοστό 32% τείνει να ψηφίσει Μπάιντεν έναντι 11% τον Τραμπ.

Η δημοσκόπηση του CNNi διεξήχθη τηλεφωνικά από την εταιρεία SSRS με τηλεφωνικές σε δείγμα 568 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν τη συζήτηση στις 29 Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα μεταξύ των παρατηρητών συζήτησης έχουν περιθώριο σφάλματος 6,3 ποσοστιαίων μονάδων. Οι ερωτηθέντες αρχικά έδωσαν συνέντευξη από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου είτε τηλεφωνικώς είτε διαδικτυακά και ανέφεραν ότι σχεδίαζαν να παρακολουθήσουν το ντιμπέιτ και ήταν πρόθυμοι να τους δώσουν ξανά συνέντευξη μετά το τέλος του ντιμπέιτ.

Post-debate CNN poll: Six in 10 say Biden won the debate

Δείτε ολόκληρη την τηλεμαχία από το CNNi

Ο «ψεύτης» και αυτός που δεν έχει «ίχνος ευφυίας»

«Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ψεύτης», «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου»: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν σκληρά λόγια στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, στο οποίο τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας.

Η τηλεμαχία έγινε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα που θρηνεί τον βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο.

Οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία, οι σύζυγοί τους, στο ακροατήριο, φορούσαν μάσκες ενώ το κοινό είχε μόλις μερικές δεκάδες θεατές.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο μεγιστάνας συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».

Αντικρούοντας κατηγορίες του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοσιαλιστικό» το σχέδιο των Δημοκρατικών για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αντέτεινε πως «όλος ο κόσμος ξέρει πως όσα είπε (ο Αμερικανός πρόεδρος) ως εδώ είναι απλούστατα όλα ψέματα. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να σας δείξω τα ψέματά του. Το ξέρει όλος ο κόσμος ότι είναι ψεύτης».

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει», συνέχισε.

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο ήδη πριν από το debate στο Κλίβλαντ (Οχάιο) και οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα, με τον ένα υποψήφιο να μιλάει συχνά πάνω στον άλλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης επί προσωπικού εναντίον του Μπάιντεν, λέγοντας ιδίως «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου» και κατηγορώντας τον κεντροριστερό πολιτικό πως είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς» που επιμένει να βλέπει μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα.

Σχεδόν 35 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να παρακολουθούν, οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για μια σειρά ζητήματα, όπως ο αμφιλεγόμενος διορισμός μιας συντηρητικής δικαστικού στο Ανώτατο Δικαστήριο που πρότεινε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βάλθηκε μεταξύ άλλων να κατεδαφίσει τον νόμο Affordable Care Act, πιο γνωστό ως Obamacare.

Στο επίκεντρο η πανδημία

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι αντάλλαξαν πυρά και για την πανδημία.

«Δεν θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, δεν το έχετε μέσα σας», είπε ο Τραμπ, «ξέρω πώς να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει» ενώ ο ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν έχει κανένα σχέδιο», αντέτεινε ο Μπάιντεν.

Πριν από το debate, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση για το 2019, χειρονομία που έμοιαζε περισσότερο με ντιρέκτ εναντίον του προέδρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για τα φορολογικά και τα χρέη του.

Αν και ο αντίκτυπος των debate αποδεικνύεται συχνά περιορισμένος, οι εκπομπές αυτές είναι ενίοτε κομβικές για τις προεκλογικές εκστρατείες — αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση στην πρώτη τέτοια τηλεμαχία, που οργανώθηκε πριν από 60 χρόνια στο Σικάγο, ανάμεσα στον Τζον Φ. Κένεντι και στον Ρίτσαρντ Νίξον.

Η ομάδα του Τραμπ ελπίζει πως ο Μπάιντεν θα διαπράξει κάποια... γκάφα, ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος να μπορέσει να αρχίσει να ανακτά έδαφος, να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσά τους στις δημοσκοπήσεις.

Προβλέπονται άλλα δύο debate των υποψηφίων για την προεδρία, την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι (Φλόριντα) και στο Νάσβιλ (Τενεσί).

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος, ο Μάικ Πενς, θα αναμετρηθεί σε χωριστή τηλεμαχία με τη συνυποψήφια του Μπάιντεν, τη γερουσιάστρια και πρώην εισαγγελέα Κάμαλα Χάρις, την 7η Οκτωβρίου στο Σολτ Λέικ Σίτι (Γιούτα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ