ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος του Facebook επειδή αρνήθηκε να δώσει μηνύματα χρηστών

Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος του Facebook επειδή αρνήθηκε να δώσει μηνύματα χρηστών
FACEBOOK

Ο αντιπρόεδρος του Facebook Ντιέγκο Χόρχε Τζοντάν συνελήφθη σήμερα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, επειδή αρνήθηκε να δώσει μηνύματα χρηστών του WhatsApp που περιείχαν πληροφορίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Τζοντάν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική εντολή σε μυστική έρευνα για να παραδώσει μηνύματα αποθηκευμένα στους σέρβερ του Facebook και τα οποία εστάλησαν από μέλη συμμοριών ναρκωτικών στην εφαρμογή WhatsApp, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία, ενώ η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την σύλληψη του αντιπροέδρου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας δικαστής μπλόκαρε το WhatsApp στη Βραζιλία για 48 ώρες, όταν το Faceboook αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες χρηστών στην αστυνομία, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 25.000 δολαρίων ημερησίως για περίοδο ενός μηνός.

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζουκεμπεργκ είχε περιγράψει το εν λόγω περιστατικό, -από το οποίο επηρεάστηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι- ως “μια στενάχωρη μέρα για τη Βραζιλία”, εκφράζοντας την απογοήτευσή του.

Η σημερινή σύλληψη γίνεται την ώρα που δικαστής στη Νέα Υόρκη αποφάσισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε το δικαίωμα να εξαναγκάσει την Apple να ξεκλειδώσει το iPhone του φερόμενου ως υπόπτου σε υπόθεση ναρκωτικών στο Μπρούκλιν.

Σε μια άλλη υπόθεση, η Apple αρνείται να συνεργαστεί με το FBI, δίνοντας πληροφορίες τηλεφώνου που ανήκουν στον δράστη της υπόθεσης του Σαν Μπερναντίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ