ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνεργαζόταν με την CIA

Κρεμλίνο: Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνεργαζόταν με την CIA
Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo/Pavel Golovkin

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες του Αλεξέι Ναβάλνι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίασή του και «αντεπιτέθηκε» λέγοντας ότι ο επικριτής του Ρώσου προέδρου συνεργαζόταν με τη CIA.

«Θα το θέσω ως εξής: ο ασθενής δεν συνεργαζεται με δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά δυτικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται μαζί του» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοβ σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε την πληροφορία ότι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονταν μαζί του εκείνη την περίοδο. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διέψευσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχετίζεται με την φερόμενη ως δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από την φερόμενη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα και τόνισε ότι δεν φοβάται.

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Ρωσία στο Βερολίνο τον Αύγουστο αφού ασθένησε αιφνιδίως κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη χώρα του.

Εκεί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Charite για την, σύμφωνα με την Γερμανία, δηλητηρίασή του από έναν δυνάμει θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα, προτού πάρει εξιτήριο τον Σεπτέμβριο.

«Ισχυρίζομαι ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και δεν έχω άλλες εκδοχές γι' αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Ναβάλνι στο Der Spiegel, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα σήμερα.

Δηλητηρίαση με νόβιτσοκ

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από ένα μπουκάλι νερού στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και όχι στο αεροδρόμιο, όπως θεωρούνταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η ομάδα του αναρτώντας σήμερα και ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Ναβάλνι ασθένησε βαριά στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο για θεραπεία.

Η Γερμανία λέει ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, ενώ η Ρωσία αντιτείνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ