ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοκτόνησε διάσημος Ιάπωνας σεφ στο Παρίσι μετά από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Αυτοκτόνησε διάσημος Ιάπωνας σεφ στο Παρίσι μετά από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση
screen grab από βίντεο

Ένας Ιάπωνας σεφ που ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τα δύο υψηλού κύρους εστιατόρια που διατηρούσε στο Παρίσι, αυτοκτόνησε τη Δευτέρα, έπειτα από κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης που αντιμετώπιζε.

Ο σεφ Τακού Σεκίν (Taku Sekine), ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο πλάι του Αλέν Ντουκάς (Alain Ducasse) προτού ανοίξει τα εστιατόρια, έπασχε από κατάθλιψη σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς του.

Ο 39χρονος κατηγορήθηκε φέτος το καλοκαίρι για σεξουαλική κακοποίηση αρκετών γυναικών, παρότι αρχικά δεν είχε κατονομαστεί.

Μια γυναίκα ανέφερε στον λογαριασμό της στο Instagram ότι δέχθηκε επίθεση από κάποιον τον οποίο περιέγραψε ως διάσημο εστιάτορα, τραβώντας αμέσως την προσοχή των social media και συγκεντρώνοντας δηλώσεις υποστήριξης.

Μία γαλλική ιστοσελίδα ονόματι Atabula, με αντικείμενο την γαστρονομία, κατονόμασαν στη συνέχεια τον Σεκίν, σημειώνοντας πως υπήρξε επιβεβαίωση των κατηγοριών εναντίον του από αρκετές πηγές.

Η οικογένεια του Σεκίν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν είχε ασκηθεί ποτέ δίωξη εναντίον του, ούτε κάποια καταγγελία. Η οικογένεια επιρρίπτει ευθύνες στα social media και στα μέσα ενημέρωσης για τον θάνατό του.

Την Τετάρτη, η ιστοσελίδα Atabula εξήγησε την απόφασή της να δημοσιοποιήσει το όνομα του Σεκίν.

«Το όνομά του ήταν γνωστό σε όλους. Και ο ίδιος γνώριζε ότι το όνομά του κυκλοφορούσε στην μικρή και ιδιαιτέρως ομιλητική, γαστρονομική κοινότητα», αναφέρει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ως επακόλουθο, αρκετοί άνθρωποι της παριζιάνικης σκηνής του κλάδου πήραν αποστάσεις από τον Σεκίν.

Ο Σεκίν ήταν ένας από τους Ιάπωνες σεφ που καθιερώθηκαν στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια, ασκώντας μεγάλη επιρροή στη γαστρονομική του σκηνή και κερδίζοντας πολλά βραβεία. Άνοιξε δύο εστιατόρια, το Dersou που πάντρευε φαγητό και κοκτέιλ, και το Cheval d’or, που συνδύαζε την ιαπωνική και την κινεζική κουζίνα.

Ο δρόμος προς τη επιτυχία του υπήρξε ασυνήθιστος: Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Τόκιο με την φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός. Το ενδιαφέρον του για τις ξένες γλώσσες τον οδήγησε για σπουδές στην Τοσκάνη της Ιταλίας, όπου όπως έλεγε, ανακάλυψε την μαγειρική. Στην ηλικία των 30 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου δούλευε για τον Ντουκάς, προτού ανοίξει τα δικά του εστιατόρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ