ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Παρέμβαση Τραμπ, Πούτιν, Μακρόν - 28 Σύροι μισθοφόροι νεκροί

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Παρέμβαση Τραμπ, Πούτιν, Μακρόν - 28 Σύροι μισθοφόροι νεκροί
Azerbaijan's Defense Ministry via AP

Αιματηρές μάχες μαίνονται για 5η μέρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον υπό αρμενικό έλεγχο  θύλακα μέσα στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία υποστηρίζει ότι οι δικές της απώλειες είναι 104 στρατιώτες και 23 άμαχοι, ενώ του Αζερμπαϊτζάν είναι αντιστοίχως 130 και 200.

Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι έχουν «ουδετεροποιηθεί 2.30 Αρμένιοι στρατιώτες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ δεν αναφέρει δικές του απώλειες.

Αυτοί οι αριθμοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο, δεν διαψεύδεται ότι το Αζερμπαϊζάν εξακολουθεί να κρατάει τα 7 χωριά που κατέλαβε την πρώτη μέρα της σύγκρουσης. Να σημειωθεί ότι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό δύο δημοσιογράφοι απεσταλμένοι του Monde.

Παρέμβαση Τραμπ-Πούτιν-Μακρόν

Η μεγάλη είδηση της ημέρας είναι η ηχηρή παρέμβαση της Ομάδας του Μινσκ, ήτοι των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν ,και Εμανουέλ Μακρόν. Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες, ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, καθώς και έναρξη διαπραγματεύσεων. Στη δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως χωρίς προϋποθέσεις να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης με την συνδρομή των συμπροέδρων της ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ. Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων.»

Η Ομάδα του Μίνσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Την προεδρία της έχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία.

Διαφωνία Ενρτογάν

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προκαταλάβει την κοινή δήλωση, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία να εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου, δεδομένου ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια. Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Η Τουρκία δηλώνει την πλήρη υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά αρνείται ότι εμπλέκεται άμεσα στις μάχες.

28 Σύροι νεκροί στις μάχες

Εντωμεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τους ξένους μαχητές που φαίνεται ότι συμμετέχουν στον πόλεμο στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOAR) μεταδίδει ότι έφτασε τους 28 ο αριθμός των Σύρων μαχητών που έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

To SOAR υποστηρίζει ότι η τοπογραφία των συριακών περιοχών Jabal Al-Turkman και Jabal Al-Akrad κοντά στη Λατάκεια μοιάζει με αυτήν του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι μαχητές που έχουν μεταφερθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιλέχτηκαν από την Τουρκία, κατά το SOAR πάντα, γιατί ακριβώς έχουν πολεμική στο Jabal Al-Turkman και το Jabal Al-Akrad.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη μαχητών από την Συρία και την Λιβύη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη.

O Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι έχει ασφαλείς πληροφορίες για τη παρουσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ Σύρων μαχητών από τζιχαντιστικές ομάδες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, συμφώνησαν ότι είναι ανεπίτρεπτη η εμπλοκή στην διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μαχητών από άλλες περιοχές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι δύο υπουργοί τάχθηκαν επίσης υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ