ΚΟΣΜΟΣ

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Ετοίμαζε μιντιακή φιέστα για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

Οσάμα Μπιν Λάντεν: Ετοίμαζε μιντιακή φιέστα για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου
REUTERS

Τους μήνες που προηγήθηκαν του θανάτου του, από τις αμερικάνικες ειδικές δυνάμεις το 2011, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν προετοιμαζόταν για μια μεγάλη «επικοινωνιακή καταγίδα», προκειμένου να προβάλλει την επέτειο των δέκα χρόνων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο σχεδιασμός αυτός αποκαλύπτεται από έγγραφα που απέσπασαν οι Αμερικάνοι στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε αυτά ο Μπιν Λάντεν και άλλοι αξιωματούχοι της Αλ Κάιντα συζητούν για ΜΜΕ όπως το Al Jazeera, το CBS καθώς και Άραβες και Βρετανούς δημοσιογράφους στους οποίους θα μπορούσε να σταλεί υλικό.

«Είναι προφανές πως η επερχόμενη επέτειος των δύο επιθέσεων στο Μανχάταν, η δέκατη επέτειος, έχει μεγάλη σημασία» αναφέρεται σε ένα ανυπόγραφο γράμμα το οποίο οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως έγραψε ο Μπιν Λάντεν.

«Για αυτό το λόγο πρέπει να προετοιμαστούμε». Η Αλ Κάιντα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε μια πηγή για να «αποσπάσει δημοσιότητα από αυτό το γεγονός» και να «προωθήσει το μήνυμα της στους μουσουλμάνους», συνεχίζει ο συγγραφέας στο γράμμα που απευθύνεται σε σύμβουλο της οργάνωσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο τον αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών που μίλησε στο Reuters, το έγγραφο είναι ένα καλό παράδειγμα της συνήθειας του Μπιν Λάντεν να «σκέφτεται φωναχτά»

Στο γράμμα ο Μπιν Λάντεν πρότεινε η Αλ Κάιντα να έρθει σε επαφή με το Al Jazzera και να ανακοινωθεί στο αραβικό δίκτυο «πως η Αλ Κάιντα είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του στην κάλυψη της 11ης Σεπτεμβρίου».

Επίσης ο αρχηγός της Αλ Κάιντα αναζητούσε «συνεργασίες» με αμερικάνικά δίκτυα καθώς και με τον γνωστό βρετανό δημοσιογράφο Ρόμπερτ Φίσκ, όπως και έναν Άραβα δημοσιογράφο ο οποίος του είχε πάρει συνέντευξη στο παρελθόν. Μάλιστα, σύμφωνα με το έγγραφο στους δύο δημοσιογράφους θα προτεινόταν να ετοιμάσουν ένα ντοκιμαντέρ για την Αλ Κάιντα, με την αυτονόητη εξασφάλιση υλικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ