ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Με κυρώσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε το Μινσκ στην Ε.Ε.

Λευκορωσία: Με κυρώσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε το Μινσκ στην Ε.Ε.
Sergei Sheleg/Pool Photo via AP

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων εναντίον Ευρωπαίων αξιωματούχων σε απάντηση αυτών που επέβαλε η ΕΕ εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ή ενέχονται στην παραποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με Ευρωπαίους αξιωματούχους στους οποίους δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, όμως πρόσθεσε ότι αυτός ο κατάλογος δεν θα δημοσιευθεί.

Από την πλευρά της η Ρωσία εκτίμησε ότι η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία αποτελεί «ένδειξη αδυναμίας».

«Γνωρίζετε ότι γενικά θεωρούμε κακή την πολιτική επιβολής κυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι ένδειξη αδυναμίας και όχι ισχύος», σχολίασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο ίδιος χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπου 40 Λευκορώσους αξιωματούχους που ευθύνονται για την καταστολή στη Λευκορωσία ή ενέχονται στην αλλοίωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς δεν είναι ο πρόεδρος Λουκασένκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ