ΚΟΣΜΟΣ

«Το εμβόλιο δεν θα φέρει την κανονικότητα την άνοιξη» προειδοποιούν οι επιστήμονες

«Το εμβόλιο δεν θα φέρει την κανονικότητα την άνοιξη» προειδοποιούν οι επιστήμονες
AP Photo/Ng Han Guan

Μπορεί η ανακάλυψη ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού να θεωρείται από πολλούς το ιερό δισκοπότηρο που θα τερματίσει την πανδημία, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Μια ομάδα επιστημόνων προειδοποιεί ότι ακόμη κι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν θα επαναφέρει τη ζωή στην κανονικότητα, τουλάχιστον αυτήν την άνοιξη, μεταδίδει το BBC.

Η μελέτη των επιστημόνων της Royal Society, της ανεξάρτητης επιστημονικής ακαδημίας της Βρετανίας, επισημαίνει ότι χρειάζεται να είμαστε «ρεαλιστές» σχετικά με το τι μπορεί να επιτύχει ένα εμβόλιο και πότε.

Τονίζει μάλιστα ότι οι περιορισμοί πρέπει να «χαλαρώσουν σταδιακά» καθώς μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος προκειμένου να αρχίσει να διατίθεται το εμβόλιο.

Περισσότερα από 200 εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ανάπτυξης ανά τον κόσμο, με διαδικασίες πρωτόγνωρης ταχύτητας.

«Ένα εμβόλιο προσφέρει σημαντική ελπίδα για πιθανό τερματισμό της πανδημίας, ωστόσο γνωρίσουμε ότι η ιστορία των εμβολίων είναι γεμάτη με αποτυχίες», λέει ένας από τους μελετητές.

Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την αισιοδοξία ότι το εμβόλιο μπορεί να βρεθεί ακόμη κι αυτή τη χρονιά με τον μαζικό εμβολιασμό να ξεκινά στις αρχές της επόμενης.

Ωστόσο, η Royal Society προειδοποιεί ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία.

«Ακόμη κι όταν διατεθεί το εμβόλιο, αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στον ίδιο μήνα θα εμβολιαστούν όλοι. Μιλάμε για έξι, εννέα μήνες… ένα χρόνο μετά», λέει ο καθηγητής Νιλάι Σια, επικεφαλής χημικών μηχανικών στο Imperial College London.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα τον Μάρτιο», επιμένουν οι επιστήμονες οι οποίοι εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το πότε θα είναι διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό και, ασφαλώς, πόσο γρήγορα μπορεί να διανεμηθεί.

Πολλά ερωτήματα

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ερωτήματα που μένουν προς απάντηση, όπως:

-Μία δόση θα είναι αρκετή ή θα χρειαστούν επαναλήψεις;

-Το εμβόλιο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία με γερασμένο ανοσοποιητικό;

Ο Άντριου Πρέστον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, θεωρεί ότι το θέμα της μακροχρόνιας ανοσίας θα χρειαστεί επίσης αρκετό χρόνο για να διερευνηθεί, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι θα εμβολιάζονται κάθε δύο χρόνια ή θα γίνεται εφάπαξ.

Τέλος, ένα ακόμη πρόβλημα, το οποίο εντείνεται με το χρόνο, είναι η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, η οποία εκφράζεται από πολλούς, ιδιαίτερα τους αρνητές της μάσκας και των lockdown.

«Αν ορδές ανθρώπων αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο, το αφήνουμε στη διακριτική τους ευχέρεια ή κάνουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό προκειμένου ένα παιδί να πάει στο σχολείο ή ένας εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας; Υπάρχουν πολλά δύσκολα ερωτήματα», καταλήγει.