ΚΟΣΜΟΣ

Το ναζιστικό ναυάγιο της Βαλτικής: Πολωνοί δύτες υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο του Amber Room

Το ναζιστικό ναυάγιο της Βαλτικής: Πολωνοί δύτες υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο του Amber Room
O πρόεδρος Πούτιν ξεναγεί τον τότε Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ανακατασκευασμένο Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο το 2014. AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Το ναυάγιο ενός γερμανικού πλοίου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρήκαν Πολωνοί δύτες υποστηρίζοντας ότι το εύρημα αυτό μπορεί να λύσει ένα πολυετές μυστήριο σχετικά με την τύχη του Κεχριμπαρένιου Δωματίου, του πολυτελούς δωματίου του τσαρικού παλατιού της Ρωσίας το οποίο σύλησαν οι Ναζί.  

Διακοσμημένο με κεχριμπάρι και φύλλα χρυσού, το δωμάτιο αποτελούσε μέρος του Παλατιού της Μεγάλης Αικατερίνης κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα στην Πρωσία και στη συνέχεια δόθηκε στον Πέτρο τον Α’ της Ρωσίας ως δώρο το 1716. Θεωρήθηκε μάλιστα ως το «όγδοο θαύμα του κόσμου».

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί το σύλησαν και το μετέφεραν στο Κόνιγκσμπεργκ, από όπου εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των συμμαχικών βομβαρδιστικών επιδρομών στην πόλη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι καταστράφηκε.

Μία σύγχρονη ρέπλικα πραγματοποιήθηκε στο ανάκτορο της Αικατερίνης μεταξύ των ετών 1979 και 2003.

Ωστόσο τώρα, μια ομάδα δυτών της Βαλτικής υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν το ναυάγιο και το πολύτιμο φορτίο του, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το ατμόπλοιο «Καρλσρούη» ξεκίνησε το 1945 από το Κόνιγκσμπεργκ μεταφέροντας βαρύ φορτίο προτού τα σοβιετικά πολεμικά αεροπλάνα το βυθίσουν έξω από τις ακτές της Πολωνίας.

«Αναζητούσαμε το ναυάγιο από πέρυσι, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσε να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, εκκρεμής ιστορία στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας», λέει ο Τόμας Σταχούρα, ένας από τους δύτες.

«Είναι σχεδόν άθικτο. Στα σπλάχνα του εντοπίσαμε στρατιωτικά οχήματα, πορσελάνες και πολλά κιβώτια με ακόμη άγνωστο περιεχόμενο», συνεχίζει.

Το «Καρλσρούη» έπαιρνε μέρος στην Επιχείρηση Αννίβας, μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες εκκενώσεις στην ιστορία, η οποία βοήθησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο Γερμανούς στρατιώτες και πολίτες από την Ανατολική Πρωσία να γλιτώσουν από τη ρωσική προέλαση, κατά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα εκείνης της περιόδου, το πλεούμενο έφυγε από το Κόνιγκσμπεργκ βιαστικά μεταφέροντας ένα τεράστιο φορτίο και 1.083 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ