ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανησυχητική έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη – «Κλειδί» τα εμβόλια

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανησυχητική έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη – «Κλειδί» τα εμβόλια
(John Thys, Pool via AP)

Για ανησυχητική έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε συνομιλίες με περισσότερες εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσει πιθανά εμβόλια για την COVID 19.

«Η Επιτροπή έχει συνάψει ήδη δύο συμβάσεις αγοράς και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πέντε ακόμα. Είμαστε επίσης σε συνομιλίες με τέσσερις ακόμα εταιρείες», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η επιδημιολογική κατάσταση είναι ανησυχητική. Επομένως πρέπει να μείνουμε απολύτως συγκεντρωμένοι, ώστε να αποφύγουμε μία επιστροφή στην τρομερή κατάσταση που βιώσαμε την άνοιξη» τόνισε ακόμα.

Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί εάν κράτη-μέλη και θεσμοί είναι μαζί. Επιπροσθέτως σημείωσε, ότι η πρόοδος στα εμβόλια είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη λύση στην τρέχουσα κρίση, ενώ συζητήθηκε και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί όταν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν να αφιερώσουν χρόνο στο πώς θα δοθεί συλλογική απάντηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει ανακοινώσει συμφωνίες εφοδιασμού για τα πιθανά εμβόλια που αναπτύσσονται από την AstraZeneca και από μια εταιρική σχέση μεταξύ της Sanofi και της GlaxoSmithKline.

Έχει δηλώσει επίσης δημόσια ότι ήταν σε προχωρημένες συνομιλίες για να εξασφαλίσει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τη Moderna, Johnson & Johnson, την CureVac και μια συνεργασία μεταξύ της Pfizer και της BioNTech.

Η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Novavax για ένα έβδομο εμβόλιο, όπως δήλωσε ανώτερη πηγή της ΕΕ στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ