ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Βομβαρδίστηκε η πρωτεύουσα - Νέες καταγγελίες για τους Σύρους μαχητές

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Βομβαρδίστηκε η πρωτεύουσα - Νέες καταγγελίες για τους Σύρους μαχητές
Armenian Defense Ministry via AP

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για έκτη μέρα.

Σήμερα χτυπήθηκε το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, «υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων, πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές».

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο άλλων 54 στρατιωτών του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τω αρμενικών στρατιωτικών απωλειών σε 158 .

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει "η διαδικασία απομάκρυνσης" προς τη Γαλλία των δύο δημοσιογράφων απεσταλμένων της Monde που τραυματίστηκαν χθες στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Η πρώτη κίνηση

Παράλληλα με τις μάχες, σήμερα έγινε η πρώτη κίνηση από τους εμπόλεμους που άνοιξε ένα παράθυρο για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε:

«Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε με τις χώρες που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας που θα στηρίζεται στις συμφωνίες του 1994-1995.»

Η Ομάδα του Μινσκ στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, διαμεσολαβεί ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Καταγγέλλουν την Τουρκία

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τους Σύρους που μάχονται στο πλευρό των Αζέρων. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες :

«Διαθέτουμε σήμερα σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Άνω Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παιχνίδι.»

Ο Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία για την παρουσία των Σύρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Ερντογάν διότι «ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή».

Σε ανάλογο τόνο ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξή του στη Figaro, δήλωσε:

«Η Αρμενία διαθέτει αποδείξεις ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ

Προσέθεσε ότι:

«Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω- Καραμπάχ.

Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμένιους σε αυτή τη σύγκρουση. Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης.»

Ο Πασινιάν τόνισε: «Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία/ Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων.

Δεν πτοείται ο Ερντογάν

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να πτοείται. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι:

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη απελευθερώσει ένα τεράστιο εδαφικό κομμάτι. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του στο Καραμπάχ. Η Τουρκία υποστηρίζει το φιλικό και αδελφικό Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό τρόπο και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ