ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσίδα δημοσιογράφος πέθανε αφότου αυτοπυρπολήθηκε – «Κατηγορείστε την κυβέρνηση»

Ρωσίδα δημοσιογράφος πέθανε αφότου αυτοπυρπολήθηκε – «Κατηγορείστε την κυβέρνηση»
facebook/ Ирина Славина

Μία Ρωσίδα δημοσιογράφος πέθανε την Παρασκευή, αφότου αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το τοπικό παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη Nizhny Novgorod, μια μέρα αφότου η αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο στο διαμέρισμά της, όπως ανέφερε ο οργανισμός για τον οποίο δούλευε.

Προτού προβεί σε αυτή την απονενοημένη ενέργεια, η Ιρίνα Σλάβινα έγραψε στη σελίδα της στο Facebook: «Σας ζητώ να κατηγορήσετε τη ρωσική ομοσπονδία για τον θάνατό μου».

Η Σλάβινα δούλευε ως αρχισυντάκτρια στο Koza Press, ένα μικρό ειδησεογραφικό πρακτορείο που διαφημιζόταν λέγοντας ότι δεν είχε «λογοκρισία, ούτε εντολές άνωθεν».

Μια μέρα προτού πεθάνει έγραψε στο Facebook ότι αστυνομικοί και ερευνητές έψαξαν το διαμέρισμά της, ψάχνοντας, όπως είπε, για «φυλλάδια, και λογαριασμούς» από την ομάδα της αντιπολίτευσης Open Russia, η οποία χρηματοδοτείται από τον κριτικό του Κρεμλίνου Mikhail Khodorkovsky.

Όπως είπε κατάσχεσαν τα σημειωματάριά της, το λάπτοπ της και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και το λάπτοπ της κόρης της και το τηλέφωνο του συζύγου της.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε ότι ξεκινά μια προκαταρκτική έρευνα, αφότου μια γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Nizhny Novgorod, χωρίς να κατονομάζει την Σλάβινα.

Μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης επεσήμαναν την πίεση που είχε υποστεί η Σλαβίνα από τις Αρχές.

«Τα τελευταία χρόνια οι Αρχές την είχαν υποβάλει σε ατέλειωτες διώξεις εξαιτίας των αντιπολιτευτικών της ενεργειών», έγραψε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Dmitry Gudkov στο Instagram.

Μία άλλη επικριτής του Κρεμλίνου, η Ilya Yashin, έγραψε στο twitter: «Τι εφιάλτης. Όλες αυτές οι περιπτώσεις αστυνομικών να διασκεδάζουν, αυτές οι εμφανίσεις των ανδρών με μάσκες -δεν είναι παιχνίδια. Η κυβέρνηση ασκεί πραγματικά ψυχολογική βία στους πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ