ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μη Βίας: Έκκληση Γκουτέρες για παγκόσμια εκεχειρία

Διεθνής Ημέρα Μη Βίας: Έκκληση Γκουτέρες για παγκόσμια εκεχειρία
AP Photo/Rahmat Gul

Έκκληση για παγκόσμια εκεχειρία με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μη Βίας, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Στον φετινό εορτασμό έχουμε ένα ιδιαίτερο καθήκον: Να σταματήσουμε τους πολέμους και να εστιάσουμε στον κοινό μας εχθρό. Τον COVID-19. Υπάρχει μόνο ένας νικητής στον πόλεμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο ιός ο ίδιος» επισημαίνει περαιτέρω στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες. Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, τονίζει την ανάγκη μιας νέας ώθησης σήμερα από πλευράς της διεθνούς κοινότητας για να γίνει αυτό πραγματικότητά μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύει τη σημασία της εκεχειρίας. Ειδικότερα αναφέρει ότι «οι εκεχειρίες θα ανακουφίσουν τα βάσανα, θα συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου της πείνας και θα δημιουργήσουν χώρο για διαπραγματεύσεις με στόχο την ειρήνη».

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, «έχουμε λόγους να ελπίζουμε», καθώς σε μερικές περιοχές βλέπουμε τον τερματισμό της βίας και πολλά κράτη-μέλη, θρησκευτικοί ηγέτες, δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών και άλλοι υποστηρίζουν την έκκλησή του.

Παράλληλα, επισημαίνει o εορτασμός των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι αυτή τη Διεθνή Ημέρα, υπογραμμίζει την εκπληκτική δύναμη της μη-βίας και της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Είναι επίσης, προσθέτει, μία επίκαιρη υπενθύμιση να αγωνιστούμε για τις αρχές τις οποίες ακολούθησε ο Γκάντι: Την προώθηση της αξιοπρέπειας, της ίσης προστασίας για όλους και της ειρηνικής συμβίωσης των κοινωνιών.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο κ. Γκουτέρες διαμηνύει πως τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και προτρέπει να «εμπνευστούμε από το πνεύμα του Γκάντι και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ