ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι πέντε στρατηγικές του Μακρόν κόντρα στον αυτονομισμό των ισλαμιστών

Γαλλία: Οι πέντε στρατηγικές του Μακρόν κόντρα στον αυτονομισμό των ισλαμιστών
AP Photo / Ludovic Marin

Χρησιμοποιώντας έναν σχετικά πρωτόγνωρο όρο για τα γαλλικά δεδομένα, την λέξη «séparatisme» που συνεπάγεται τις αποσχιστικές τάσεις σε μια κοινωνία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την Παρασκευή της αποφάσεις του έναντι της τρομοκρατίας, στον απόηχο της επίθεσης που σημειώθηκε έξω από τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Μακρόν σε ομιλία που απηύθυνε από την κωμόπολη Μυρό (Mureaux), 42 χλμ. βόρεια του Παρισιού, έδειξε ότι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στις έως τώρα χρόνιες ανοχές και τα λάθη, δίνοντας το περίγραμμα της στρατηγικής του απέναντι στην αντιμετώπιση του ριζοσπαστικοποιημένου ισλαμισμού.

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, όπου μίλησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η Μυρό, μια μικρή κωμόπολη με πληθυσμό πολλαπλών εθνικοτήτων, αναφέρεται στη Γαλλία ως παράδειγμα για την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης και του ισλαμιστικού προσηλυτισμού.

Ο κ. Μακρόν παρουσίασε τους πέντε άξονες της πολιτικής του απέναντι στην ριζοσπαστικοποίησης που είναι οι εξής:

α. Αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών

β. Άνοιγμα και ενίσχυση του ρόλου στις ενώσεις των πολιτών

γ. Βελτίωση των σχολείων και της παρεχόμενης εκπαίδευσης

δ. Ανεξαρτησία του Ισλάμ στη Γαλλία

ε. Αγάπη στη Δημοκρατία

Η προτάσεις Μακρόν αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο ρόλος της Παιδείας

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ρόλο που έχει να παίξει το σχολείο. «Η αντίσταση της Δημοκρατίας θα επιτευχθεί μέσα από το σχολείο» υπογράμμισε. «Το σχολείο είναι η καρδιά της κοσμικότητας, είναι ο κοινός μας θησαυρός» πρόσθεσε. Σε ότι αφορά τα σχολεία και την εκπαίδευση ο πρόεδρος αποφάσισε :

- Η φοίτηση στο σχολείο, από την σχολική χρονιά 2021 θα είναι πλέον υποχρεωτική από την ηλικία των 3 ετών. Μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας θα επιτρέπεται πλέον η διδασκαλία στο σπίτι.

- Θα καταργηθούν οι δάσκαλοι των «εθνικών γλωσσών» που έρχονται στη Γαλλία από Τουρκία, Μαρόκο, και Αλγερία και συχνά δεν μιλούν τα γαλλικά. Θα υπάρξει πλέον αυστηρός έλεγχος στους διορισμούς.

- Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης στη Γαλλία (CFCM ) θα ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης Ιμάμηδων με απονομή σχετικού τίτλου σπουδών στη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των θρησκευτικών ενώσεων και των τζαμιών ο πρόεδρος επιδιώκει την κατάργηση των έξωθεν χρηματοδοτήσεων από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία ή και από χώρες του Μαγκρέμπ (βόρεια Αφρική). Αναγνώρισε ότι συχνά χρήματα έρχονται από ιδιωτικά συμφέροντα για υποτιθέμενη βοήθεια προς αθλητικές οργανώσεις ή για βοήθεια επισιτισμού. Είναι οι τρόποι με τους οποίους οι ισλαμιστές βρίσκουν την ευκαιρία να προσηλυτίσουν τους αδύναμους. Υποσχέθηκε μεγαλύτερο έλεγχο αλλά και διεύρυνση των κριτήριων, βάσει των οποίων οι νομάρχες θα μπορούν να προχωρούν στη διάλυση των οργανώσεων.

Αγάπη στη Δημοκρατία

Η ουδετερότητα των κρατικών λειτουργών αλλά και των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις εξουσιοδοτημένες από το κράτος είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο κατά της ισλαμιστικής προπαγάνδας. Όχι μαντίλες, όχι σεξιστικές διακρίσεις σε λεωφορεία ή μαζικά μέσα μεταφοράς. Ο νομάρχης θα έχει το δικαίωμα να κλείνει τις καντίνες όπου επιβάλλεται «θρησκευτικό» μενού ή τις πισίνες όπου δίνονται ειδικά ωράρια για τις γυναίκες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τέλος τους πάντες να συμβάλουν στην προστασία της Δημοκρατίας ώστε να μπορεί ο καθένας να ελπίζει σε αυτήν για το μέλλον του. Μίλησε για «αγάπη στη Δημοκρατία» που «δεν προκαθορίζεται αλλά αποδεικνύεται στην πράξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ