ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ολοταχώς για νέο πακέτο οικονομικής στήριξης έναντι του Covid 19

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ολοταχώς για νέο πακέτο οικονομικής στήριξης έναντι του Covid 19
AP Photo / Susan Walsh

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα την Παρασκευή, καθώς συνεχίζονται οι επαφές για ένα πιθανό νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας σε όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ.

Σε ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εκπρόσωπος της Πελόζι, Ντρου Χάμιλ, τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, καθώς συζητήθηκαν τα σημεία, στα οποία υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους».

Σύμφωνα με το Reuters, η επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι κρίσιμη, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μετρούν περισσότερους από 207.000 νεκρούς, με τις οικονομικές συνέπειες του Covid 19 να έχουν ωθήσει στην ανεργία εκατομμύρια πολίτες.

Νωρίτερα φέτος το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος είχαν εγκρίνει ένα σχέδιο οικονομικών μέτρων ύψους 3 τρισ. δολαρίων, αλλά ο Μνούτσιν, όπως και άλλα μέλη του Κογκρέσου επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα.

Σε επιστολή που απέστειλε στους συναδέλφους της στο Δημοκρατικό Κόμμα την Παρασκευή, η Πελόζι σκιαγράφησε τα σημεία τριβής με τους Ρεπουμπλικάνους και ειδικότερα με τον Μνούτσιν.

«Οι διαπραγματεύσεις μας με την κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζονται και ευελπιστώ ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Ωστόσο, έχουμε ακόμη σημαντικές διαφωνίες σε αρκετούς τομείς – κλειδιά», υπογράμμισε η ίδια.

«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών παραμένουν – μεταξύ άλλων – η βοήθεια από το κράτος προς τις τοπικές κυβερνήσεις, η ασφάλιση των ανέργων, οι προμήθειες για τα τεστ και την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει τη δαπάνη ποσού 2,2 τρισ. δολαρίων για το πακέτο στήριξης έναντι του Covid 19, με τους Ρεπουμπλικάνους να μη συμφωνούν και να κατεβάζουν το συνολικό ποσό στα 1,6 τρισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ