ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Ντόναλντ Τραμπ - Θα παραμείνει εκεί για λίγες μέρες

Κορωνοϊός: Σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Ντόναλντ Τραμπ - Θα παραμείνει εκεί για λίγες μέρες
EVAN VUCCI/ AP PHOTO

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρθηκε στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο του Ουόλτερ Ριντ για να υποβληθεί σε εξετάσεις και θα παραμείνει εκεί για «λίγες μέρες» μετά από συμβουλές γιατρών, δήλωσε ο Λευκός Οίκος σε δημοσιογράφους.

«Προληπτικά» και «κατόπιν σύστασης του γιατρού του και ειδικών», ο Ρεπουμπλικάνος «θα εργάζεται» από ειδικό τμήμα του στρατιωτικού νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ (Βηθέσδα, Μέριλαντ) κατά τις «προσεχείς ημέρες», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με το προεδρικό ελικόπτερο, του Marine One, καθώς περίμενε τον Τραμπ μπροστά στον Λευκό Οίκο, όπου βρίσκεται σε καραντίνα, για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ διατηρεί υψηλό ηθικό, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα, και εργάστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπός του.

32 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία του επιχειρηματία του τομέα των ακινήτων που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και διεκδικεί την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου διακόπηκε απότομα μετά την ανακοίνωσή του πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό και παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19. Είναι ασαφές εάν θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες το επόμενο ντιμπέιτ του με τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών που συνεχίζει την εκστρατεία του.

Ο Τραμπ, που θεωρείται πως ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου εξαιτίας της ηλικίας του — είναι 74 ετών — και του γεγονότος ότι είναι υπέρβαρος, λαμβάνει πειραματική θεραπεία αντισωμάτων, που έχει αποδειχθεί πως μειώνει το ιικό φορτίο στις περιορισμένες κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα.

Γιατροί πρότειναν ο Τραμπ να εισαχθεί στο Ουόλτερ Ριντ για να μπορεί να του προσφερθεί κατεπείγουσα φροντίδα εάν παραστεί ανάγκη.

Ο Τραμπ, ο οποίος είχε υποβαθμίσει επανειλημμένα την πανδημία του κορονοϊού, κατηγορείται από τους αντιπάλους του και άλλους πως τη χειρίστηκε με λάθος τρόπο.

Σε πειραματική θεραπεία αντισωμάτων ο Τραμπ

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, έχει υποβληθεί σε πειραματική θεραπεία με πολυκλωνικά αντισώματα για την Covid-19.

«Σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος παραμένει κουρασμένος αλλά έχει υψηλό ηθικό», ανέφερε ο Σον Κόνλεϊ, ο γιατρός του προέδρου των ΗΠΑ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πρόσθεσε ότι του χορήγησε μια δόση από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron και το οποίο έχει δώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε μικρό αριθμό ασθενών.

Οι ειδικοί εξετάζουν τον πρόεδρο και θα κάνουν συστάσεις για «τα επόμενα στάδια», σημείωσε ο Δρ Κόνλεϊ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μελάνια Τραμπ έχει «ελαφρύ βήχα και πονοκέφαλο».

Ο γιατρός δεν διευκρίνισε πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα του Αμερικανού προέδρου, πέραν της κόπωσης. Εκτός από το φάρμακο αυτό ο Τραμπ λαμβάνει επίσης ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNNi, o Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε πυρετό.

Οι αρχές στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Μινεσότα προέτρεψαν εκατοντάδες ανθρώπους να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό, επειδή παρέστησαν σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο 48ωρο.

Ο Τραμπ, που εξ αρχής υποβάθμιζε τον κίνδυνο της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια μπαίνουν σε καραντίνα αφού βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, λίγες μόλις ώρες αφού οργάνωσαν μια εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τουλάχιστον 20 συνεργάτες του Τραμπ πέταξαν μαζί του με το Air Force One, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά του, Ιβάνκα, Ντόναλντ τζούνιορ, Μπάρον και Έρικ, ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο προσωπάρχης Μαρκ Μίντοους, οι σύμβουλοί του Στίβεν Μίλερ και Νταν Σκαβίνο, η εκπρόσωπός του Κέιλι ΜακΈνανι και ο δικηγόρος του, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Αρνητικά στον νέο κορωνοϊό βγήκαν τα τεστ της κόρης του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκας, και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ, έγινε γνωστό από μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter η βοηθός του Λευκού Οίκου Καρολίνα Χάρλεϊ.

Αρνητικές ήταν και οι εξετάσεις του γιου των Ντόναλντ και Μελάνιας Τραμπ, Μπάρον, ηλικίας 14 ετών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ