ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Τζόνσον: Αισιόδοξος για εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Brexit - Τζόνσον: Αισιόδοξος για εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής
AP Photo/Alastair Grant

«Αρκετά αισιόδοξος» για την προοπτική της σύναψης συμφωνίας με την ΕΕ μετά το Brexit εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Telegraph, ενώ αναμένεται να έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 15 Οκτωβρίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρο για αυτό που επιθυμούμε, επιθυμούμε μια συμφωνία όπως αυτή που έκλεισε (η ΕΕ) με τον Καναδά», εξήγησε ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας: «Υπήρξαμε μέλη (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για 45 χρόνια και δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν θα μπορούσαν να κλείσουν την ίδια συμφωνία με εμάς, ως εκ τούτου είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που προβλέπεται να διεξαχθεί τη 15η Οκτωβρίου είναι η προθεσμία για βρεθεί συμφωνία για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη του έτους, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα επόμενα βήματα μπορεί να γίνουν σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επικοινωνία αυτή έρχεται ύστερα από μια ακόμα εβδομάδα συνομιλιών για τις εμπορικές σχέσεις από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ.

«Θα πρέπει να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις. Αξίζει να εργαστούμε σκληρά γι’ αυτό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου όπου συζήτησε το θέμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Ο χρόνος εξαντλείται», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ