ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο ριψοκίνδυνη είναι η πειραματική θεραπεία αντισωμάτων που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ;

Πόσο ριψοκίνδυνη είναι η πειραματική θεραπεία αντισωμάτων που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ;
O επικεφαλής της Regeneron σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό στον Λευκό Οίκο. Andrew Harnik/AP

Είναι ριψοκίνδυνη η πειραματική θεραπεία αντισωμάτων που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ; Ο επικεφαλής της εταιρείας βιοτεχνολογίας που την παρέχει, απαντά. 

Αφού διαγνώστηκε με το φονικό ιό την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ένα πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων.

«Έρχεται ένα σημείο όπου ο σκεπτικισμός πρέπει να δώσει τη θέση του στον πραγματισμό, όταν είμαστε εν μέσω μιας πανδημίας», λέει ο δρ. Λέοναρντ Σλέιφερ, επικεφαλής της Regeneron, της εταιρείας βιοτεχνολογίας η οποία παρέχει την θεραπεία αντισωμάτων που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο CNNi.

«Αν έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις να δεις και κανείς δεν πεθαίνει, κανείς δεν αρρωσταίνει, κανείς δεν εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο, τότε ξέρεις ότι μπορείς να αναπαυθείς και να περιμένεις να έρθουν τα δεδομένα» εξηγεί ο ίδιος.

Κάποιοι επιστήμονες ωστόσο ανησυχούν για την πιθανότητα κάποιας κακής αντίδρασης –ή ακόμη και της πιθανότητας η θεραπεία να επιδεινώσει την υγεία ενός ασθενούς Covid-19.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη και δεν έχει συμβεί με κανέναν ανησυχητικό τρόπο στις χιλιάδες δοκιμές ασθενών», σημειώνει ο Σλέιφερ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα περίπου για να διαπιστώσει κανείς αν τα συμπτώματα του Αμερικανού προέδρου αρχίσουν να υποχωρούν.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές στο CNNi, o Ντόναλντ Τραμπ έχει εμφανίσει πυρετό και κόπωση.

«Θεωρώ ότι ήταν μια ενδεδειγμένη επιλογή», ανέφερε ο επικεφαλής της Regeneron. «Όταν σταθμίζεις τα πιθανά οφέλη με τους κινδύνους, οι επιπτώσεις είναι πολύ λίγες εδώ, καθώς δεν έχουμε διαπιστώσει ανησυχητικά σημεία αναφορικά με την ασφάλεια».

Κάποια πρώτα στοιχεία από δοκιμές της θεραπείας αντισωμάτων που δόθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι ήταν αρκετά αποτελεσματική -ωστόσο με κάποιες μικρές παρενέργειες.

Σύμφωνα με τον Σλέιφερ, ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ήθελε να δοκιμάσει τη θεραπεία αντισωμάτων.

«Υποθέτω ότι ο Λευκός Οίκος έχει τους ειδικούς τους και αυτοί είδαν τις πληροφορίες μας. Κατάλαβαν ότι η θεραπεία έχει νόημα και ήθελαν να την δοκιμάσουν», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ