ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Είμαστε στο πλευρό των «καταπιεσμένων» στον Καύκασο

Ερντογάν: Είμαστε στο πλευρό των «καταπιεσμένων» στον Καύκασο
AP Photo

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα υποστηρίζει τους «καταπιεσμένους» στον Καύκασο, καθώς στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στην επταήμερη σφοδρή μάχη του εναντίον αρμενικών δυνάμεων στον αποσχισθέντα θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Αγωνιζόμαστε μέρα και νύχτα για τη χώρα μας προκειμένου να πάρει τη θέση που της αξίζει στην συνολική παγκόσμια τάξη. Παραμένουμε στο πλευρό των καταπιεσμένων οπουδήποτε από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη απελευθερώσει ένα τεράστιο εδαφικό κομμάτι. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του στο Καραμπάχ», δήλωσε μια μέρα νωρίτερα ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει το «φιλικό και αδελφικό Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό τρόπο» και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη υπήρξε ηχηρή παρέμβαση της Ομάδας του Μινσκ, ήτοι των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες, ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, καθώς και έναρξη διαπραγματεύσεων. Στη δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως χωρίς προϋποθέσεις να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης με την συνδρομή των συμπροέδρων της ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ. Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων.»

Η Ομάδα του Μινσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Την προεδρία της έχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία.

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προκαταλάβει την κοινή δήλωση, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία να εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου, δεδομένου ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια. Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Η Τουρκία δηλώνει την πλήρη υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά αρνείται ότι εμπλέκεται άμεσα στις μάχες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ