ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ
AP Photo/ Andrew Harnik

Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη στις 2 και 3 Οκτωβρίου, δηλαδή έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν καταγράφει τη μεγαλύτερη διαφορά έναντι του αντιπάλου του.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ψαλίδα» ανοίγει την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ νοσηλεύεται με κορωνοϊό -κάτι για το οποίο αναλυτές πιθανολογούσαν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσπείρωση της κοινής γνώμης γύρω από το πρόσωπό του.

Ωστόσο, το 65% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απάντησαν σχετικά με την ασθένεια του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον κορωνοϊό εάν είχε πάρει την πανδημία περισσότερο στα σοβαρά.

Μεταξύ των ενηλίκων που αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το 51% υποστηρίζει τον Μπάιντεν, ενώ το 41% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Τραμπ.

Ποσοστό 4% θα επέλεγε υποψήφιο άλλου κόμματος και ένα άλλο 4% δήλωσε αναποφάσιστο.

Η αποκάλυψη για την «βόμβα» στο Λευκό Οίκο

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας «βλέπει» η αποκάλυψη ότι ο «μηχανισμός» που πυροδότησε την εξάπλωση των κρουσμάτων στον Λευκό Οίκο «ενεργοποίησε» εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έιμι Κόνι Μπάρετ ως διαδόχου της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο έκανε υψηλόβαθμη πηγή της διοίκησης Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του CNNi, ο ανώτερος αξιωματούχος είπε:

«Φαίνεται πιθανό ότι αυτό (το ξέσπασμα) να προέρχεται από την ανακοίνωση της SCOTUS (σ.σ. επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ) την περασμένη εβδομάδα. Πιθανότατα ήρθε από το Χιλ. Η επόμενη μεγάλη ανησυχία μας θα είναι να διασφαλίσουμε το Κάπιτολ Χιλ και να προστατέψουμε τους βουλευτές».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και αποτέλεσε σημείο συνάντησης ανώτερων αξιωματούχων και συμβούλων του Λευκού Οίκου, υπουργών, Ρεπουμπλικανών βουλευτών, των φίλων και της οικογένειας της Μπάρετ, η οποία αν και βρέθηκε μετά την εκδήλωση αρνητική στον ιό, αποκαλύφθηκε ότι νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχε μολυνθεί, τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της από τον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ