ΚΟΣΜΟΣ

Στρατηγική σταθερότητα και έλεγχος πυρηνικών στο τραπέζι διαλόγου ΗΠΑ - Ρωσίας

Στρατηγική σταθερότητα και έλεγχος πυρηνικών στο τραπέζι διαλόγου ΗΠΑ - Ρωσίας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/ Mladen Antonov, Pool

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξαγάγουν συνομιλίες για τη στρατηγική σταθερότητα στις 5 Οκτωβρίου στο Ελσίνκι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς η ισχύς της λήγει τον Φεβρουάριο.

Η Ρωσία διαβλέπει ελάχιστες πιθανότητες παράτασης της νέας συνθήκης START -της τελευταίας μεγάλης συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ των δύο χωρών- καθώς δεν αποδέχεται όρους που έχει θέσει η Ουάσινγκτον.

Ο προηγούμενος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ και τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 17 και 18 Αυγούστου, σημειώνει το TASS.

H συνθήκη Start για τους στρατηγικούς πυρηνικούς εξοπλισμούς που συνάφθηκε το 2010 πρόκειται να λήξει στις 5 Φεβρουαρίου του 2021 και προβλέπει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών στις 1.550.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ