ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Ο καπιταλισμός απέτυχε στην πανδημία

Πάπας Φραγκίσκος: Ο καπιταλισμός απέτυχε στην πανδημία
(AP Photo/Andrew Medichini)

Ο Πάπας Φραγκίσκος απορρίπτει τον καπιταλισμό, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία μας έδειξε ότι οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς δεν μπορούν να λύσουν τις πιο δεινές ανάγκες της ανθρωπότητας.

Σε μια εγκύκλιο 70 σελίδων, που αποτελεί την υψηλότερη μορφή παπικής διδασκαλίας, ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσίασε το όραμά του για τον κόσμο μετά την πανδημία.

«Η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει κάθε πρόβλημα, όσο και αν μας ζητηθεί να πιστέψουμε αυτό το δόγμα νεοφιλελεύθερης πίστης», έγραψε ο Πάπας.

Πρόσθεσε ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς «αναπαράγεται» καταφεύγοντας στις μαγικές θεωρίες του «spillover» ή του «trickle» -οικονομία της διάχυσης των οφελών από τα πάνω (επιχειρήσεις) προς τα κάτω (εργαζόμενους)- ως η μόνη λύση στα κοινωνικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Πάπα, αυτό δεν λύνει την ανισότητα που δημιουργεί νέες μορφές βίας που απειλούν την κοινωνία.

Η εγκύκλιος, που ονομάζεται «Fratelli Tutti», επανέλαβε το όραμα του Πάπα για μια πιο κοινοτική κοινωνία, η οποία επεκτείνεται στη χρήση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

«Η χριστιανική παράδοση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία ως απόλυτο ή απαραβίαστο, τονίζοντας τον κοινωνικό σκοπό όλων των μορφών ιδιωτικής ιδιοκτησίας», έγραψε ο Πάπας.

Η εγκύκλιος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού, της θανατικής ποινής, του λαϊκισμού και της οικονομικής αδικίας.

Αναφέρεται επίσης στον ρατσισμό, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν «ιό που μεταλλάσσεται γρήγορα και αντί να εξαφανίζεται, κρύβεται και βρίσκεται σε αναμονή.

Ο Πάπας αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για την Καθολική Εκκλησία να καταδικάσει κατηγορηματικά τη δουλεία.

Το «Fratelli Tutti» είναι η τρίτη εγκύκλιος του Πάπα.

Pope Francis says capitalism has failed in the pandemic, By Delia Gallagher and Alexis Benveniste, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ