ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Ο ΟΑΧΟ δέχεται να στείλει εμπειρογνώμονες στη Ρωσία

Υπόθεση Ναβάλνι: Ο ΟΑΧΟ δέχεται να στείλει εμπειρογνώμονες στη Ρωσία
AP Photo/Andrew Lubimov

Έτοιμος να στείλει εμπειρογνώμονες στη Μόσχα δηλώνει ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος σύμφωνα με την Γερμανία έχει δηλητηριασθεί από νευροτοξικό παράγοντα που έχει απαγορευθεί διεθνώς.

Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί την 1η Οκτωβρίου πρόταση από την Μόσχα, με την οποία ζητούσε από τον διεθνή οργανισμό να εξετάσει το ενδεχόμενο της αποστολής στην Ρωσία εμπειρογνωμόνων του οργανισμού που θα μπορούσαν να συνεργασθούν με Ρώσους εμπειρογνώμονες για την διερεύνηση του συμβάντος με τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, Φερνάντο Αρίας, στις 2 Οκτωβρίου απάντησε στο αίτημα της ρωσικής πλευράς με επιστολή του προς τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΑΧΟ, στην οποία αναφέρεται:

«Η Τεχνική γραμματεία είναι έτοιμη να παράσχει την αναγκαία τεχνογνωσία, ενώ ομάδα εμπειρογνωμόνων μπορεί να σταλεί σε σύντομα χρονικό διάστημα».

Κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ζητά το Βερολίνο

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας,ζήτησε νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσηςσε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση.

Ο Ναβάλνι ανέκαμψε από κώμα πολλών εβδομάδων αφού ασθένησε ξαφνικά στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη χώρα του και μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Ρωσία στο Βερολίνο για θεραπεία. Γερμανοί γιατροί λένε πως δηλητηριάστηκε με Novichok, έναν ρωσικό νευροτοξικό παράγοντα.

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες έχουν ζητήσει εξηγήσεις από το Κρεμλίνο για την ασθένεια του Ναβάλνι. Η Ρωσία λέει ότι δεν έχει δει ακλόνητα στοιχεία ότι δηλητηριάστηκε και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη σε επίθεση εναντίον του.

«Είμαι πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει πλέον παράκαμψη των κυρώσεων», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική πύλη t-online.

«Οι κυρώσεις πρέπει πάντοτε να είναι στοχευμένες και αναλογικές. Όμως μια τόσο σοβαρή παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Σε αυτό, είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μάας.

Η Γερμανία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της 27μελούς ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την αντίδρασή τους και ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

«Αν το αποτέλεσμα γερμανικών, σουηδικών και γαλλικών εργαστηρίων επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση από την ΕΕ. Είμαι σίγουρος για αυτό», είπε ο Μάας.

Η υπόθεση Ναβάλνι επιδείνωσε τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και σε ορισμένες δυτικές χώρες. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις να σταματήσει τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει περισσότερο φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον Nord Stream 2, ο Μάας είπε πως τουλάχιστον 100 ευρωπαϊκές εταιρίες εμπλέκονται στο σχέδιο, οι μισές από τις οποίες στη Γερμανία.

«Άρα πολλοί Ευρωπαίοι εργάτες θα υποφέρουν από ένα πάγωμα της κατασκευής», είπε ο Μάας.

Επικεφαλής στον Nord Stream 2 είναι ο ρωσικός κρατικός κολοσσός αερίου Gazprom, με το 50% της χρηματοδότησης να παρέχουν οι γερμανικές Uniper και η μονάδα Wintershall της BASF, η αγγλοολλανδική εταιρεία Shell η αυστριακή OMV και η γαλλική Engie.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ