ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θέλει νέο γύρο ντιμπέιτ με τον Τραμπ εάν το επιτρέψουν οι γιατροί

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θέλει νέο γύρο ντιμπέιτ με τον Τραμπ εάν το επιτρέψουν οι γιατροί
AP Photo/Julio Cortez

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα τηλεμαχία με τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ αν οι ειδικοί σε θέματα υγείας πουν ότι είναι ασφαλές.

Η ομάδα γιατρών του Τραμπ σταθμίζει κατά πόσον ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αργότερα σήμερα μετά την εισαγωγή του την προηγούμενη εβδομάδα ως ασθενής με COVID-19.

Την Κυριακή, η εκστρατεία Μπάιντεν ανακοίνωσε πως το αποτέλεσμα και του τρίτου τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αρνητικό.

Οι δύο υποψήφιοι κονταροχτυπήθηκαν σε ντιμπέιτ στο Κλίβλαντ (Οχάιο) την περασμένη Τρίτη.

Ποιον θεωρούν νικητή στο πρώτο ντιμπέιτ

Πάντως, δημοσκόπηση - στιγμιότυπο που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά «αρνητικό» τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Μάλιστα, μόνο το 17% των ερωτηθέντων είπε πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με αυτή τη στιγμιαία δημοσκόπηση, το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής αυτής της πρώτης αναμέτρησης ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε αντιθέτως πως κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε καθαρά κανείς.

Το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι αισθάνθηκε «ενοχλημένο» από τον τόνο της τηλεμαχίας, και μόλις το 17% είπε πως αισθάνθηκε καλύτερα «πληροφορημένο» αφού παρακολούθησε την εκπομπή αυτή.

Περίπου το 20% είπε πως αισθάνθηκε απαισιοδοξία.

Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν λίγη ώρα νωρίτερα πως θεωρούν πως η έκβαση της αναμέτρησης ήταν μοιρασμένη και ότι υπάρχει πολλή «αβεβαιότητα».

«Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι γνωστό παρά μήνες μετά»

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν «μήνες», εξαιτίας των επιστολικών ψήφων, υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Θα γίνει νοθεία, εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος διατείνεται εδώ κι εβδομάδες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει, ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

«Μπορεί να μην ξέρουμε το αποτέλεσμα προτού περάσουν μήνες», επέμεινε.

Στη συνέχεια, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πράξει το ίδιο.

Το κλίμα στο πρώτο ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων είναι πολύ τεταμένο, με τους δύο εβδομηντάρηδες να συνεχίζουν να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε πως ο Μπάιντεν δεν έχει «ίχνος ευφυίας», ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τον ένοικο του Λευκού Οίκου «ψεύτη», «κλόουν», «ρατσιστή» και το «κανίς» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς»

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον Δημοκρατικό αντίπαλό του πως είναι «μαριονέτα» της «ριζοσπαστικής αριστεράς».

«Η ριζοσπαστική αριστερά σε χειραγωγεί σαν μαριονέτα», είπε εξαπολύοντας μια από τις πολλές σφοδρές επιθέσεις του.

Υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο.

«Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο, ο οποίος ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος επί δεκαετίες.

Εκλογές ΗΠΑ: Υψηλοί τόνοι και βαριές κουβέντες στο debate Τραμπ-Μπάιντεν

«Ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική»

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «τα έκανε θάλασσα» κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική, έλα τώρα», είπε ο Μπάιντεν.

«Τα έκανε θάλασσα», είπε μερικά λεπτά αργότερα ο πρώην αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία και ειδικότερα στη βιομηχανία.

Κατηγόρησε τον Τραμπ πως δεν έκλεισε καλές συμφωνίες για το εμπόριο, μολονότι υποσχόταν ότι θα «διόρθωνε» τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

«Έκανε ελάχιστα», επέμεινε ο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ