ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Πολωνία: Πιο αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα από το Σάββατο

Κορωνοϊός - Πολωνία: Πιο αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα από το Σάββατο
AP Photo

Η Πολωνία θα επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από το Σάββατο, που θα ισχύσουν στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται αυστηρότεροι κανόνες ως προς την χρήση μάσκας και η απαγόρευση της χρήσης ορισμένων χώρων που χρησιμοποιούνται για χορούς.

«Μόνο εκείνοι που θα έχουν ιατρική βεβαίωση από γιατρό θα έχουν την επιλογή να μην φοράνε μάσκα εκεί όπου είναι υποχρεωτική η χρήση της...όποιος δεν φοράει μάσκα (και δεν έχει χαρτί γιατρού) θα τιμωρείται με την αυστηρότερη ποινή», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας της χώρας Άνταμ Νιτζιέλσκι.

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα ημερήσιο αριθμό-ρεκόρ θανάτων από COVID-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο Twitter καθώς τα δεδομένα έδειξαν ραγδαία αύξηση στον αριθμό των αναπνευστήρων και των νοσοκομειακών κλινών που χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, 58 ασθενείς με τη νόσο κατέληξαν, ενώ σήμερα καταγράφονται 2.236 νέα κρούσματα, πλησιάζοντας το ρεκόρ του Σαββάτου, που ήταν 2.367 κρούσματα.

Με πληθυσμό 38 εκατομμύρια κατοίκους, η Πολωνία έχει καταγράψει συνολικά 104.316 κρούσματα και 2.717 θανάτους, σημαντικά λιγότερους από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπουργείο ανέφερε ότι από σήμερα υπάρχουν 263 αναπνευστήρες και 3.719 νοσοκομειακές κλίνες που έχουν παραχωρηθεί σε ασθενείς με COVID-19 σε σχέση με 141 και 2.399 αντίστοιχα πριν από μια εβδομάδα.

Η Πολωνία επέβαλε αυστηρό lockdown πολύ άμεσα, κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, αλλά το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αποφύγει ένα ακόμη καταστροφικό για την οικονομία lockdown και έχει επιβάλει στοχευμένα μέτρα στις περισσότερο πληγείσες περιοχές.

Η χώρα ήταν αρχικά επιτυχημένη στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά τον Μάιο ήρε τους περισσότερους περιορισμούς και τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται το καλοκαίρι καθώς οι πολίτες ταξίδευαν για τις διακοπές τους και συμμετείχαν σε πολυπληθείς εκδηλώσεις, όπως γάμους.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία άνοιξαν και πάλι την 1η Σεπτεμβρίου.

Ενώ ο βιομηχανικός νότος της χώρας ήταν, κατά την πρώτη φάση, η περισσότερο πληγείσα περιοχή με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των ανθρακωρύχων, η κεντρική και η βόρεια Πολωνία καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση των μολύνσεων με κορωνοϊό.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε κρούσματα σήμερα καταγράφηκε στην κεντρική Πολωνία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για την πρωτεύουσα Βαρσοβία να βρεθεί αντιμέτωσπη με αυστηρότερους περιορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ