ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Τουρκική κινητικότητα στα Βαρώσια - Ενδεχόμενο άνοιγμα κλειστού τμήματος

Κύπρος: Τουρκική κινητικότητα στα Βαρώσια - Ενδεχόμενο άνοιγμα κλειστού τμήματος
Η τουρκική πλευρά φαίνεται να προχωρά σε άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας που βρίσκεται στο κλειστό κομμάτι των Βαρωσίων Nedim Enginsoy / ASSOCIATED PRESS

Τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν την τουρκική πλευρά να σχεδιάζει διάφορες κινήσεις, εν όψει των «εκλογών» της ερχόμενης Κυριακής στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ένα θέμα που φαίνεται να θέτουν οι κατοχικές αρχές αφορά την περιοχή της Αμμοχώστου με ενδεχόμενο άνοιγμα του κλειστού τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να προχωρά σε άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας που βρίσκεται στο κλειστό κομμάτι των Βαρωσίων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 οι κατοχικές αρχές είχαν ανοίξει ένα κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται νοτίως της πόλης. Με τη νέα απόφαση τους στοχεύουν να ανοίξουν ολόκληρη την παραλία και το παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το άνοιγμα της παραλίας να γίνει με πανηγυρικό τρόπο με παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή του υπουργόυ Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να στηρίξουν στις «εκλογές» της Κυριακής τον εκλεκτό τους, Ερσίν Τατάρ.

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων τη δεδομένη στιγμή, εάν υλοποιηθεί, αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που καταβάλλονται τόσο προς αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Με την ενέργειά της αυτή ουσιαστικά η Τουρκία θα ακυρώνει τη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που έκανε με την απόσυρση του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz από το τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειτικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας (Δευτέρα) η Λευκωσία προσπάθησε να αποφύγει την δημοσιοποίηση του όλου θέματος. Ενδεικτικό το ότι καμιά από τις υψηλού επιπέδου επικοινωνίες που είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου είτε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, είτε με την Άγκελα Μέρκελ δεν είχε δημοσιοποιηθεί, αναφέρει η εφημερίδα.

Η πρώτη επικοινωνία έγινε στις 10 χθες το πρωί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία ως γνωστό είχε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ρίξει τους τόνους στο θέμα των κυρώσεων καθότι η ίδια εργαζόταν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να πετύχει αποκλιμάκωση. Ανάλογη επικοινωνία ο Κύπριος Πρόεδρος είχε και με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ