ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση CNNi: Μεγαλώνει η διαφορά Μπάιντεν - Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση CNNi: Μεγαλώνει η διαφορά Μπάιντεν - Τραμπ
AP Photo/Andrew Harnik

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις κάλπες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το CNNi.

Με 57% στην πρόθεση ψήφου, ο Μπάιντεν προηγείται με 16 ποσοστιαίες μονάδες του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου (41%), βάσει της έρευνας, που διεξήγαγε σε εθνικό επίπεδο το ινστιτούτο SSRS.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συγκεντρώνει επίσης μεγαλύτερο ποσοστό θετικών γνωμών από τους ερωτηθέντες με 52% έναντι 39% του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Συνολικά, 1.001 άνθρωποι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 1ης και 4ης Οκτωβρίου, μετά το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ και εν μέρει μετά την ανακοίνωση του θετικού τεστ στον νέο κορωνοϊό του προέδρου των ΗΠΑ. Το περιθώριο λάθους είναι +-3,6%.

Καταλληλότητα για τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων

Ο Μπάιντεν θεωρείται καταλληλότερος σε διάφορα σημαντικά ζητήματα: για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (59% έναντι 38% υπέρ του Τραμπ), του συστήματος υγείας (59% έναντι 39%) και των φυλετικών ανισοτήτων (62% έναντι 36%).

Περισσότερο ανησυχητικό για τον Ντόναλντ Τραμπ το στοιχείο ότι οι ερωτηθέντες προτιμούν τον Μπάιντεν για να διαχειριστεί την οικονομία (50% έναντι 48%) και τη μάχη εναντίον της εγκληματικότητας (55% έναντι 43%), τα δύο κεντρικά θέματα της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Στην ηλικία των 77 ετών, ο Τζο Μπάιντεν διευρύνει το προβάδισμά του σε πολλές κατηγορίες ψηφοφόρων: τις γυναίκες, τους νέους, τους μετριοπαθείς και τους ανεξάρτητους.

Ο Χόγκαν Γκίντλεϊ, ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του Αμερικανού προέδρου, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της δημοσκόπησης, επισημαίνοντας πως «οι ίδιοι δημοσκόποι ανακοίνωναν την ήττα του το 2016» από τη Χίλαρι Κλίντον.

«Κέρδισε τις εκλογές και κάνει το ίδιο αυτή τη στιγμή», τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως βασίζεται σε εσωτερικές δημοσκοπήσεις, που δεν δίνονται στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Εν αναμονή νέου ντιμπέιτ

Υπενθυμίζεται ότι από πολιτικούς αναλυτές ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται νικητής της πρώτης τηλεμαχίας, της 29ης Σεπτεμβρίου στο Κλίβελαντ, σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων που την παρακολούθησαν, έναντι 26% που θεωρούν νικητή τον Τραμπ.

Το επόμενο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων είναι προγραμματισμένο για τις 15 Οκτωβρίου. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά την νοσηλεία του Ντόναλντ Τραμπ και την κριτική που δέχθηκε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το γεγονός ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ