ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εντατικές προετοιμασίες για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο

ΗΠΑ: Εντατικές προετοιμασίες για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
(AP Photo/Alex Brandon)

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα και σήμερα, Τετάρτη.

Το εν λόγω ζήτημα δημιούργησε σύγχυση τις προηγούμενες μέρες, αφού ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ισχυρίστηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη επιστρέψει.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λάρι Κούντλοου, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ο Τραμπ δούλευε από το Οβάλ γραφείο, από την επόμενη κιόλας μέρα της επιστροφής του από το νοσοκομείο, με τον Λευκό Οίκο να σπεύδει να ξεκαθαρίζει ότι ο πρόεδρος παρέμεινε σε απομόνωση στην κατοικία του.

«Το πρόγραμμα του Τραμπ προς το παρόν είναι ρευστό, εξετάζουμε την εξέλιξη της υγείας του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του προσωπικού Μαρκ Μίντοους, προσθέτοντας πως εάν αποφασίσει να πάει στο Οβάλ γραφείο, υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας εκεί.

Πράγματι, έχουν γίνει προετοιμασίες για την τελική επιστροφή του Τραμπ στο Οβάλ γραφείο, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ενός λεγόμενου «καροτσιού απομόνωσης» εφοδιασμένου με όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (μάσκες, πλαστικά γυαλιά, στολές) για τους επισκέπτες και τους βοηθούς, το οποίο βρίσκεται ακριβώς έξω από το γραφείο.

Οποιοσδήποτε βοηθός πλησιάζει τον Τραμπ πρέπει να φορέσει προστατευτική στολή, κάτι το οποίο έχει προσδώσει στον Λευκό Οίκο την αίσθηση μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όπως αναφέρει πηγή που γνωρίζει την κατάσταση εκ των έσω.

Ο Τραμπ έκανε τηλεφωνήματα και επικοινώνησε με τους βοηθούς του κυρίως από τον τρίτο όροφο του Λευκού Οίκου την Τρίτη, αλλά μαγνητοσκόπησε ένα βίντεο από το ισόγειο, στα γραφεία που διαμορφώθηκαν για εκείνον δίπλα από την ιατρική σουίτα.

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, δεν είχε κυκλοφορήσει το βίντεο, αλλά ούτε και φωτογραφίες μετά την επιστροφή του Τραμπ από το νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ.

Όλοι, εκτός από τους πρεσβύτερους βοηθούς του Τραμπ, βρίσκονται στο σκοτάδι για την κατάσταση της υγείας του και δεν γνωρίζουν τίποτα πέρα από αυτά που γνωστοποιεί ο γιατρός του δημόσια. Ενώ το βράδυ της Δευτέρας φαινόταν να έχει δύσπνοια, άνθρωποι του περιβάλλοντός του είπαν ότι την Τρίτη φαινόταν να είναι πολύ καλύτερα, παρότι ελάχιστοι τον έχουν δει αυτοπροσώπως, αναφέρει το CNNi.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον γιατρό του, Δρ. Σον Κόνλει, ο πρόεδρος συναντήθηκε με μια ομάδα γιατρών στην κατοικία του το πρωί της Τρίτης, μετά από μια «ξεκούραστη πρώτη νύχτα στο σπίτι». Ο γιατρός σημείωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεών του παρέμεναν σταθερά. «Εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Σαββατοκύριακου, ο Δρ. Κόνλει σημείωσε ότι το διάστημα από την έβδομη έως και τη δέκατη ημέρα μετά τη διάγνωσή του θα μπορούσε να είναι το πιο κρίσιμο, ένα παράθυρο που φάνηκε να ανοίγει την Τετάρτη. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος συνέχισε να αρνείται να αποκαλύψει την τελευταία φορά που ο Τραμπ διαγνώστηκε αρνητικός στον κορωνοϊό.

Δεν είναι σαφές επίσης ποια φαρμακευτική αγωγή ακολουθεί ο πρόεδρος. Ο ίδιος έπρεπε να λάβει την τελική δόση ρεμδεσιβίρης το βράδυ της Τρίτης, αλλά δεν είναι γνωστό αν εξακολουθεί να παίρνει στεροειδή, τα οποία ορισμένοι μέσα στο Λευκό Οίκο έχουν ισχυριστεί ότι του προκαλούν αλλαγές στη διάθεση.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να επιστρέψει στη Δυτική Πτέρυγα ήδη από την Τετάρτη, κάτι το οποίο ζήτησε εξαρχής ο ίδιος, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να δουλέψει από τα γραφεία που έχουν διαμορφωθεί στο κατώτερο επίπεδο του Λευκού Οίκου.

Εάν το κάνει, θα βρει τους διαδρόμους και τα γύρω γραφεία πιο άδεια από ό, τι όταν έφυγε. Το προσωπικό του προέδρου δουλεύει ως επί το πλείστων από το σπίτι, επειδή αρκετοί έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Περισσότερα από 15 μέλη του προσωπικού ή του εσωτερικού κύκλου του Τραμπ έχουν διαγνωστεί θετικά τις τελευταίες ημέρες, όπως η σύζυγός του, ο ανώτερος σύμβουλος, ο γραμματέας Τύπου, ο διευθυντής εκστρατείας, ο πρώην σύμβουλος, ο προσωπικός βοηθός, τέσσερις βοηθοί Τύπου, τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και ένα μέλος του στρατού που υπηρετεί άμεσα τον πρόεδρο.

White House prepared for Trump to return to Oval Office, By Kevin Liptak, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ