ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Συνομιλίες ξεκινούν οι ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Συνομιλίες ξεκινούν οι ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
AP Photo

Στη Μόσχα για συνομιλίες πρόκειται να μεταβούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με φόντο τις εχθροπραξίες στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ

 

Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Κρεμλίνο απηύθυνε σήμερα την πρόσκληση στον αζέρο υπουργό Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και στον αρμένιο ομόλογό του Ζοχράμπ Μνατσακανιάν.

«Το Μπακού και το Γερεβάν επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους σε συνομιλίες στη Μόσχα. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS είχε μεταδώσει, επικαλούμενο τον πρεσβευτή της Αρμενίας στη Ρωσία, πως ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Μνατσακανιάν σχεδιάζει να φθάσει αργότερα σήμερα στη Μόσχα.

Σκοπός των συνομιλιών είναι «να σταματήσουν οι μάχες» και να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων και των πτωμάτων των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί , προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Την ίδια στιγμή, οι βομβαρδισμοί με πυραύλους, πυροβολικό και drones από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονται με μικρές ανάπαυλες αλλά με αμείωτη ένταση σε αστικές περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κυρίως στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και στο Σούσι, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του CNN Greece στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ Κώστας Πλιάκος.

Οι μάχες συνεχίζονται και στην γραμμή επαφής με τις αζέρικες δυνάμεις να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο Νότο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου άμυνας της Αρμενίας, Αρτσρούν Χοβχανισιάν, τις τελευταίες δύο ημέρες χτυπήθηκαν 750 υποδομές και κτήρια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ από την αρχή των συγκρούσεων έχουν δεχθεί πλήγματα περίπου 5.000 υποδομές και κτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ