ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου η πανδημία στην Ευρώπη- Πάνω από 100.000 κρούσματα καθημερινά

Κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου η πανδημία στην Ευρώπη-  Πάνω από 100.000 κρούσματα καθημερινά
ASSOCIATED PRESS

Ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη ξεπέρασε το όριο των κρουσμάτων ημερησίως, με τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία να καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ, καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων κάθε ημέρα τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Τα κρούσματα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο αυξάνονται σταθερά την τελευταία εβδομάδα.

Το επίκεντρο της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετατοπίστηκε στη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που έχουν ανακοινώσει πάνω από 10.000 κρούσματα η κάθε μία τις τελευταίες 3 ημέρες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από το τελευταίο ρεκόρ του Μαΐου, με αποτέλεσμα οι αρχές στη Μόσχα να σκέφτονται να κλείσουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τα 17.000 κρούσματα, με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε «επικίνδυνη φάση». Πολλά τμήματα της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση επιχειρώντας να αναχαιτίσουν τη διασπορά της νόσου.

Η Βρετανία κλονίζεται υπό το βάρος τόσο ενός αριθμού κρουσμάτων που εκτοξεύεται όσο κι ενός ανησυχητικού ποσοστού θνητότητας ύψους 7%, μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως. Περισσότεροι από 6 στους 10.000 ανθρώπους έχουν πεθάνει από επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Το ποσοστό θνητότητας της χώρας έρχεται σε αντίθεση με εκείνο στις ΗΠΑ, στο 2,8%, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει τετραπλάσιο αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε σύγκριση με τη Βρετανία.

Στο «μάτι του κυκλώνα» η Ευρώπη

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει καταγράψει πάνω από το 16% του συνόλου κρουσμάτων νέου κορονοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 22% των θανάτων παγκοσμίως λόγω του ιού.

Η Ανατολική Ευρώπη είναι η πλέον πληγείσα περιοχή με πάνω από 33.600 ημερήσια κρούσματα.

Μεταξύ των 10 χωρών στην περιοχή, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Τσεχία, 8 κατέγραψαν αυξήσεις ρεκόρ κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Στη Βόρεια Ευρώπη, η Βρετανία ήταν η μοναδική χώρα με ένα τεράστιο φορτίο. Οι νέες μολύνσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί πάνω από 2,5 φορές από τις αρχές Οκτωβρίου όταν και σταμάτησαν να καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης.

Από την άλλη, η Ιταλία, στη νότια Ευρώπη, καταγράφει πάνω από 4.000 κρούσματα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Ο αριθμός μολύνσεων στη χώρα αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επικαλέστηκε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιβάλει μερικό lockdown στη Μαδρίτη. Με 850 μολύνσεις Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, η περιοχή της Μαδρίτης έχει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη.

Στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, η Γαλλία κατέγραψε αριθμό μολύνσεων Covid-19 πάνω από το όριο των 18.000 για δύο συνεχόμενες ημέρες, με τα νοσοκομεία να τίθενται σε κατάσταση συναγερμού και τις μεγαλύτερες πόλεις της να λαμβάνουν μέτρα για να φρενάρουν τη διασπορά του ιού.

Στην Ευρώπη καταγράφονται ημερησίως κατά μέσο όρο περίπου 78.000 κρούσματα από τις αρχές του Οκτωβρίου, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 47.5000 μολύνσεων τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ